fbpx

Interjú a függőségekről a Nest of Plagues frontemberével, Ivanics Danival

A budapesti deathcore banda, a Nest of Plagues leforgatta az első videoklipjét a Memento For Her Deeds című dalra, amit tavaly decemberben hoztak nyilvánosságra. A klip egy érzékeny, de annál fontosabb témát feszeget, mégpedig a függőségek témakörét. Legyen szó drogokról, alkoholról, kávéról vagy akár kapcsolatfüggőségről, nagyon sokan tudnak reflektálni erre a problémára. Éppen ezért gondoltuk lényegesnek egy kicsit mélyebben belenyúlni a témakörbe egy interjú által. A Nest of Plagues basszusgitáros-frontemberével, Ivanics Dániellel beszélgettem erről.

KÉRLEK, FOGLALD ÖSSZE A SAJÁT SZAVAIDDAL, HOGY MIT MUTAT BE A KLIP!

Számomra egy nehéz időszakról szól, nem is igazán a függőségről, hanem az attól való félelem elhatalmasodásáról az emberen. Amikor annyira elhatalmasodik fölötted, hogy már levegőhöz se tudsz jutni a szorongástól, valamint a depressziótól semmi effektívet nem tudsz tenni a mindennapjaidban. Erre az egyetlen válasz, ha elfogadjuk, hogy ez a mi részünk, a szemébe nézünk a félelmeinknek és tudatjuk, hogy mi erősebbek vagyunk. Persze ez nem egy új téma, de szerintem még mindig egy nagyon fontos dolog, amiről többet kéne beszélnie az embereknek. Főleg azoknak, akik ilyen nehéz helyzetektől szenvednek. Mindenkinek van egy ilyen egyedi esete, amivel meg kell vagy kellett küzdenie.  Nekem 2019 nyara erről szólt, és ennek a klipnek a forgatása is egyfajta lezárása annak az időszaknak. Annyira feltöltött mindenkit, de főleg engem a klip készítése, hogy életem egyik legboldogabb időszakának tudom kijelenteni.

SZERINTED MILYEN OKAI LEHETNEK EGY FÜGGŐSÉG KIALAKULÁSÁNAK?

Valaki, aki erre szakosodott, biztos jobb választ tud adni erre a kérdésre, de én úgy vettem észre, hogy általában a függőség menekülés valamilyen fájdalom elől. Sok apró szokás is, mint a körömrágás vagy ilyesmi, szimplán egy elterelése az elmének a komolyabb problémákról, amivel az életünkben foglalkozni kell. Csak sajnos ha nem vesszük észre időben őket, akkor nagyon bele tudnak szólni a hétköznapjainkba, nem beszélve az olyan komolyabb függőségekről, amik effektíven ártalmasak az egészségünkre.

HOGY LEHET LEKÜZDENI EGY FÜGGŐSÉGET? MILYEN MÓDSZEREK SEGÍTHETNEK MEGBIRKÓZNI VELE?

Vannak kognitív módszerek rá, amikor például konkrétan rászólsz saját magadra, hogy „Stop, most ezt abbahagyom!”. Ez tud működni, de önmagában szerintem kevés. Én úgy képzelem el ezt az egészet, hogy a függőség maga egy burok, ami körülvesz egy fájdalmat, amiről sokszor nem tudjuk, mi az, de valamikor azt se, hogy van egyáltalán. Ahhoz, hogy eltüntessük ezt a burkot, a fájdalmat kell megértenünk, ami benne van. Ezt meg lehet egyedül oldani, de ha van külső segítség az is jó, sőt talán még jobb is sok esetben.

SZERINTED HOZZÁJÁRUL TÁRSADALMI SZINTEN AZ ÜGY ELŐMOZDÍTÁSÁHOZ, HA MINÉL TÖBB SZÓ ESIK RÓLA A MÉDIÁBAN?

Szerintem nincs kiegyenlítve az, hogy milyen függőségről hogyan beszélnek a médiában. Lehet, hogy figyelmeztetnek a dohány- vagy mondjuk a koffeinfüggőség hosszú távú egészségügyi kockázataira, de semmi szó nem esik például a túlzott gyógyszerfogyasztásról, ráadásul ezek olyan szerek, hogy bárki hozzájuthat egy patikában és nagyon könnyen ráfügghet. Ezenkívül semmi szó nem esik az olyan mentális függőségekről, amik nagyon sok emberben ott lehetnek. A túl sok stressz, dilemmázás és szorongás is nagyon komoly hosszú- vagy rövidtávú következményekkel járó függőségek. Szerintem ezekről lenne fontosabb többet beszélni, és nem csak arról, hogy keressen segítséget valaki, vagy menjen el ezzel és ezzel a szakértővel beszélni, hanem hogy az emberek, akik ilyenben szenvednek, merjenek beszélni minimum a hozzájuk közel álló ismerősökkel, de igazából akárkivel, akivel tudnak. Sose lehet tudni, ki mond olyan dolgot, ami aztán hatalmas segítséget nyújt.

A ZENÉSZEK, MŰVÉSZEK SZAVA MENNYIRE JÁTSZIK KÖZRE?

Zenében és művészetben ezek egyáltalán nem új témák, rengetegszer ábrázolták már, és próbáltak tanácsot vagy segítséget adni. Én úgy érzem, nagyobb hangsúlyt kéne fektetni arra is, hogy ezekről egyáltalán nem gáz vagy ciki beszélni, és nyugodtan lehet téma egy normális beszélgetésben is, ha bárki függőségben szenved vagy ez az ő része. A Memento for Her Deeds számunkkal is ezt akartam elérni, hogy az emberekben kevésbé kellemetlenül legyen meg ez a téma. A változás ezzel kapcsolatban itt kezdődik és ezzel lehetne a legnagyobb segítséget nyújtani a zenében, művészetben, vagy egy szimpla beszélgetésben egyaránt.

Kövesd a Nest of Plagues-t a közösségi médiában:

Facebook: https://www.facebook.com/nestofplagues/

Instagram: https://www.instagram.com/nestofplagues/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCXEJvHOKiKLbCOzpONL8kWg

Spotify: https://open.spotify.com/artist/73knz0GWnDUfJsf4MswdZH?si=CUFa6bIVRNOVFXZFEC_sgQ

// //