fbpx

Így született meg a MEGADETH ‘Holy Wars… The Punishment Due” című száma

Ha rangsoroljuk a Megadeth valaha írt legjobb dalait, a Holy Wars… The Punishment Due minden bizonnyal az elsők között lesz. Az ikonikus, 1990-es Rust In Peace albumon szereplő dal szövege egy igazi Dave Mustaine-klasszikus, mely a vallási gyűlöletről és a szektarianizmusról szól. Egy megtörtént eset ihlette, amikor is a részeg Mustaine egy kisebb zavargást váltott ki azzal, hogy véletlenül egy IRA (Ír Köztársasági Hadsereg)-támogató megjegyzést tett a színpadon Észak-Írországban 1988-ban. Egy aktuális címlapmegjelenés kapcsán Dave visszatekint az incidensre, amely aztán az időtlen klasszikus dalt inspirálta.

Mustaine így nyilatkozott: “Észak-Írországban jártunk. Éppen Guinness-t ittam, amikor valaki egy bonyolult dolgot magyarázott nekem elég egyszerű stílusban, én pedig bevettem. Olyasmit mondtam a színpadon, amit nem lett volna szabad, és ez dulakodást váltott ki. David Ellefson (basszusgitáros) másnap nem állt szóba velem.

Megkérdeztem, hogy mi a baj, mire azt felelte: ‘Fogalmad sincs, mit mondtál tegnap, ugye?’ , erre azt feleltem: ‘Nem, hiszen részeg voltam!’. Elmesélte, hogy mit mondtam, és hogy ez után golyóálló busszal vezettek ki minket a városból. Nagyot csalódtam, amikor hallottam, hogy mit mondtam előző este.

Nem tudtam, mit beszélek. Az más dolog, amikor tudod, mit beszélsz, de amikor azért mondod, mert valaki teletömte a fejedet valami hülyeséggel az más. Az a srác azt mondta, hogy ez az egész ‘az ok miatt’ volt, én pedig megkérdeztem, mi az ‘az ok’. Azt felelte, hogy a viszálykodás a protestánsok és a katolikusok között. Én pedig nem is tudtam erről az összetűzésről. Másnap elhagytuk Dublint és Nottingham Rock City-be mentünk, és Chuck Behler-t (dobos) sehol sem találtuk. Nick Menza (Dobtechnikus) ugrott be a dobok mögé, én pedig elkezdtem játszani a Holy wars… riffjét. Nem sokkal később a szöveget is megírtam hozzá.”

A szöveghez való hozzáállásom azóta sem változott meg. Még mindig ugyanaz a sztori. Még mindig vannak vallási háborúk, vannak emberek, akik nem tudnak olyan dolgokról, amikről én sem tudtam, és vannak, akik ezeket követik anélkül, hogy bármit tudnának a többi ember életéről vagy kultúrájáról, törvényekről és ilyesmiről. Az országok között lehetnek szabadságjogi különbségek, ezért fontos, hogy ne úgy vedd a nyakadba a világot, hogy közben arra számítasz, hogy minden a te elvárásaidnak megfelelően történik.”

A dal megjelent a Guitar Hero-ban évekkel a kiadása után. Imádom, hogy a fiatal gitárosok egy lebutított gitáron tanulnak zenélni; ez megnyitja a kapukat a zenéhez nem értők előtt is. Csak azt szeretném, hogy az emberek jól szórakozzanak vele.”

 

// //