fbpx

Hortobágy Hardcore Crew új lemezéről, a Kölcsönidő dalairól mesélt a zenekar

Az év elején egy 11 számos anyagot hozott a budapesti, modern metálban utazó Hortobágy Hardcore Crew-tól. A Kölcsönidő című albumon található számok szövegéről és zenéjéről Balázs, Janó és Dávid mesélnek röviden, a saját szavaikkal.

 

Istentegező
Szöveg: Két kép: egy helyen olvastam, hogy az ember annyit ért Istenből, mint amennyit egy kutya ért az emberből. A másik: képzelj el egy dobozt, amiben ülsz bezárva és vannak rajta lyukak, amin beszűrődik némi fény. Így bent a legtöbb dolog láthatóvá válik – többé-kevésbé-, de ha kinézel bármelyik lyukon, akkor csak a doboz felé áramló erős fényt láthatod. Ennek tükrében, van-e jogunk letegezni azt a láthatatlan erőt, ami itt van körülöttünk, bármilyen formáját is hisszük?
Zene: Tökéletes nyitó nóta, egy pörgős, gyors, egy végig zakatoló tétel. Szerkezetét tekintve klasszik HHCC mégis célratörőbb. Szerintem az első olyan számunk, ahol a refrén valóban refrén jellegű – fogós, fülbemászó. Ő született meg elsőként a lemezről, jó régóta játsszuk koncerteken is.

 

Éjjeli járat
Szöveg: A húszas éveinkben sok időt töltöttünk talponállókban, füstös kocsmákban, ahonnan jellemzően éjszakai járatokkal jutottunk haza. Ezeknek a járatoknak van egy sajátos hangulata – aki ismeri, szerintem tudja, hogy mire gondolok. Ez kiválóan rímmel azokra a terhelt időszakokra, amikor éjjel elkerül minket az álom, ahogy ránk zárul az éjszaka ajtaja – aki ismeri, tudja, mire gondolok.
Zene: Bólogatós főtéma, pörgősebb verze, dallamos refrén szomorkás gitár lead-vel. Breakdown! Tudatosabb számszerkezet, mint a korábbiakban. Egy régebbi, végül elvetett szám egyik gitártémájából született a főtéma – ezért nem érdemes semmit kikukázni egyből. Valószínűleg koncerteken is fel fog bukani olykor-olykor.

 

Faltól falig
Szöveg: Jó kis hardcore aforizma gyűjtemény. Szeretem azokat a szövegeket, amik egy kocsma WC-jének falán is megállnák a helyüket, teljes vagy töredékes formában. Ilyennek szántam, szerintem sikerült. „Minek nekem kokain, ha én vagyok a motor?”
Zene: Tipikus HC szám. Mérges, arcbamászó verze, fülbemászó refrén csordavokállal, stadionrockos hergelés. Na meg persze breakdown – mer’ az kell! Valószínűleg élőben is lehet majd vele találkozni, igazi táncba hívó nóta.

 

A légy a fejemben
Szöveg: Jung szerint a személyiségünknek van egy árnyék része, azokat a dolgainkat jelenti, amiket nehezen vagy egyáltalán nem fogadunk el magunkban, mert etikátlannak vagy más okból tőlünk idegennek tartunk. Jellemzően ellentétes azzal, amit megmutatunk magunkból vagy magunknak érzünk. Ezeket a tartalmakat sokszor nem, vagy csak áttételes formában éljük meg, pedig ezek is mi vagyunk. A saját sötét oldalunk. Ez a légy, ami örökké itt zúg a fejünkben, mert folyamatosan ott van velünk. Ha megismerjük ezeket a tartalmakat, akkor láthatóvá, akár elfogadhatóvá is válhatnak. Nem kell elűzni a rossz álmokat, meg kell próbálni megérteni őket.
Zene: Amikor megszületett ez a groove-os fő téma, még fel sem merült, hogy ebből ilyen feat. szám lesz. De úgy alakult, hogy pont ekkoriban kezdtünk jóban lenni Riddler komával, és egy bemulatott éjszaka Mecsekpölöskén jól meg is beszéltük, hogy akkor csinálunk valami közöset. Szegényt akkor vezettük be a Kevert világába, szóval amúgy lehet, hogy csak az beszélt belőle (köszi Csévi!).
Eddig is jellemzőek voltak a zenekarra szerintem ezek a groove-os, néhol rapmetalos témák, meg amúgy is szeretjük az igényes hip-hop-ot, és mint kiderült Riddler meg meg van veszve a metal-ért.
Szerintem mindenkinek az egyik kedvence, nekem személyesen Riddler rap betétje a kedvenc részem a lemezről. Ha lesz lehetőségünk, akkor biztos, hogy játszani is fogjuk.

 

Az íztelen
Szöveg: Amikor egy fontos viszonyulás véget ér, újra kell szerveznünk magunkat a világban, akkor sokan átélünk egy üresség érzést, egy íztelenséget. Ez lehet társadalmi szintű csalódottság vagy baráti, párkapcsolati is, bármilyen. Maga az íztelenség érzés, a csalódottság érzésének a leírása volt a cél.
Zene: Szerintem az egyik legerősebb szám a lemezről. Szépen dolgoznak egymáson a gitárok, a ritmusszekció meg döngöl, ahogy illik. Gyors, darálós fő téma, dallamos refrén, diszkós bridge! Meglepő fordulat a végén: breakdown! Azt hiszem talán a legfrissebb számunk. Nálam személy szerint a 2. kedvenc a lemezről.

 

Félrenyúlt hangokban
Szöveg: Minden korszakban számíthatunk arra, hogy lesz valaki, aki parancsra sírba lő minket. Azokról az emberekről szól, akik a saját űrjeiket a rombolásban élik meg. Minden rendszernek vannak elvtelen talpnyalói, kis hamisságot csempészve az életszimfóniába.
Zene: A bólogatós groove-ok picit fűszerezve a tört ritmusokkal való kísérletezéssel: a lemezen több másik számban is jellemző. Ez a korábbi szerzemények egyike. A dob dinamikája nagyon erősen meghatározza a szám húzását, igazi nyakcsigolya nyúzó darab.

 

Kísérő
Szöveg: Vannak időszakok, amikor nehéz megbirkózni a dolgainkkal és szerintem nem szégyen segítséget kérni egy kísérőtől. Aki lehet bárki: egy pszichológus, vagy maga az Isten is, tényleg bárki vagy bármi, aki/ami segít tovább lépni az úton, hogy újra meghalljuk a saját hangunkat.
Zene: Fekete bárány, minden szempontból. Viszont simán belefér egy-egy ilyen is, nem? Ettől is csak színesebb lett az anyag. Az intro gitároknál, és a szólónál is az volt a cél, hogy minél szívfacsaróbb legyen, hogy sírjál b…meg! Ezt pluszba még a Petya megfejelte egy kis fretless bőgővel is az bridge résznél, szóval elég beteg lett. Néhol már az az érzése az embernek, hogy szétesik darabjaira, de aztán újra összekapja magát. HHCC ballada!

 

A Kelet az Kelet
Szöveg: A régi hagyomány folytatódik. Kis szociográf szösszenet, kiragadott hangulati képekkel. Az egészet vonatozás és restis élmények ihlették, így teljesen autentikus. A Bzmotos rész, egy Bzmoton született. Fehérváron elment az utolsó vonat, de sajnos hajnali egykor bezárt a helyi resti, így a parkolóban voltunk kénytelenek inni 3 órát, hiszen a múzeumok már zárva voltak. Hideg volt a padka marhára.
Zene: Itt sok mindent nem kell magyarázni. Pofán basz! Jó kis gyors tuka-tuka-s HC, egy kis tempóváltással fűszerezve. Szeretjük játszani élőben is, had táncoljon a rokker!

 

Az első 18
Szöveg: Az embernek egyik, sokszor kimondatlan célja az életben, hogy az első 18 évét helyre tegye magában, megértse mi miért történt és megbocsássa azokat a dolgokat, amiket meg lehet bocsátani. Azt, hogy ki mit tud, azt embere válogatja.
Zene: Zakatolós metal minimalizált téma mennyiséggel. Az egyszerű, de nagyszerű kategória. A break utáni lezáró témában azért van egy kis fifika, de a szám mit sem veszít ezzel bájából, sőt! Nóniusz Gábor hathatós közbenjárásával megszületett pedig megszületett az eddigi legbetegebb HHCC lead.

 

Kölcsönidő
Szöveg: Amikor fiatal vagy, egyáltalán nem érdekel az idő, örökkévalónak tűnik minden. Ráadásul van, aki végigdorbézolja ezt az időszakot és mire rájön, hogy elmaradt, akkor tudatosul benne, hogy ennek meg kell fizetni az árát. Hát, ezzel én is így voltam. Ennek a felismeréséről szól ez a szám, az idő nem ajándék, hanem fizetni kell érte, élettel, azaz idővel. Furcsa ellentmondás ez. Más már megírta ezt csak sokkal szebben: „Szóba se álltam az idővel, most alkuszom vele;”
Zene: A címadó dal zeneileg minden szempontból különleges lett. Se nem 4/4-ed teljesen, se nem sztenderd hangolás. Azt hiszem, kihallatszik, hogy manapság erőteljesebben van jelen a djent műfaj az életemben, mint korábban, nem tagadom. De azért mégis HHCC! A szám nehezen befogadhatósága ellenére egy fogós refrént sikerült írni. Nekem abszolút szerelemgyerek, bízom benne, hogy élőben is be tudjuk mutatni.

 

Mélységvesztés
Szöveg: Sokszor jóval korábban megszületik egy döntés bennünk arról, hogy ki szeretnénk lépni egy helyzetből és mégsem tesszük meg azonnal, hanem csak később. Mintha elkoptatnánk a helyzetet annyira, hogy eltávolodjunk, amennyire lehet, hogy ne okozzon túl nagy fájdalmat. Számomra ezek az időszakok erős vívódással járnak, hiszen tudom, hogy már nem képviselik azt a minőséget, amire szükségem lenne, de mégsem tudom elengedni. Átélem, hogy egy fontos dolognak elvesztem a mélységét. Akár párkapcsolat, akár munkahely, bármi más is lehet az. Erről a vívódásról szól ez a könnyed tétel.
Zene: Most erre mit mondjak??? Szeretjük a Lamb of God-ot! De van ebben a menetelősebb résztől kezdve a bólogatóson át a black metalig minden. Tökéletes lezárása egy amúgy sem teljesen homogén metal lemeznek azt gondolom. Már-már epikus!

// //