fbpx

Hogyan támogathatjuk a zenekarokat, klubokat és szervezőket a kialakult helyzetben

Úgy gondoljuk, hogy a legfontosabb gondolatot Szűcs Mihály, a Barba Negra vezetője fogalmazta meg:

Azt gondolom, példát kellene mutatnunk a zenei piacon. Minden helyszín-tulajdonosnak és zenekarnak össze kellene fognia. Figyelmesnek kell lennünk egymással és segítséget nyújtani annak, aki gyengébb lábakon áll – és emiatt kilátástalan helyzetbe kerülne. Ilyenkor nem az a fontos ki a nagyobb helyszín, fesztivál vagy zenekar. A sikeresség fontos, persze, de ma szerintem a segítségnyújtás és az együttgondolkodás a legfontosabb.”

A Concerto Music tegnap az alábbi közlemény adta ki: “A nemzetközi turnészervező közösség, a hazai rendezvényszervező partnerek és a zenekarok közösen keresik a megoldást az egyre több európai országban, és tegnap óta Magyarországon is elrendelt korlátozások teremtette új helyzetben. Folyamatosan figyeljük a járvánnyal kapcsolatos híreket és rendelkezéseket, és azon dolgozunk partnereinkkel, hogy szükség esetére új időpontokat találjunk a veszélybe került közeli koncerteknek. Minden koncert esetén legkésőbb 1 héttel a rendezvény előtt jelentkezünk majd a hírekkel. Ha változik az időpont vagy elmarad egy koncert, akkor a jogszabályoknak megfelelően minden esetben biztosított lesz a 30 napos jegyvisszaváltási lehetőség is. Bár a korlátozások megnehezítik az életünket, de a munka nem áll meg, sőt: mi minden energiáinkat arra fordítjuk, hogy a sokak által várt szuper koncertélményeket legfeljebb csak elhalasztani kelljen. Ezért is kérjük, hogy akinek lehetősége engedi, és egyetért a fentiekkel, az csatlakozzon a nemrég indult mozgalomhoz, és támogassa a munkánkat azzal, hogy nem váltja vissza a jegyét.

A Hammer Concerts-től Hartmann Kristóf  így reagált a kialakult helyzetre: „Tisztelt Hammer Concerts koncertlátogatók, a Hammer Concerts minden márciusi rendezvénye elmarad a koronavírus elleni védekezésre vonatkozó kormányzati döntés miatt. Dolgozunk az új dátumokon, de jegyeket a vásárlás helyén vissza lehet váltani. A ROCK1 online felületén vásárolt belépőjegyeket automatikusan visszatérítjük – a kollégák folyamatosan dolgozzák fel a rendezvényeket, kis türelmet kérünk! Köszönjük a megértéseteket és a támogatásotokat. Mint felelős koncertszervezők, minden rendezvénynek az elmúlt több mint húsz évben mindig úgy futottunk neki, hogy a lehető legrosszabb esetben (azt hiszem, a mostani közel ennek mondható) is, de a látogatóinkat ne érje veszteség. Így akármennyire is szimpatikus a #neváltsvisszajegyet mozgalom, mi ezzel ebben a formában nem szeretnénk élni – viszont kérjük, aki teheti, segítse közvetlenül a zenekarokat, akár a hazaiakat, akár a kintieket egy-egy, a hivatalos zenekari (web)shopból történő vásárlással, legyen szó CD-ről, DVD-ről vagy valamilyen merchtárgyról. Ezzel közvetlenül is tudjátok támogatni a kedvenc előadóitokat, akik mostanság még nálunk is nehezebb napokat élnek meg.

Phoenix Music Hungary: “A jelenlegi helyzet ugyan rettenetes terheket rak az egész iparág vállára, és elindult a #nevaltsvisszajegyet kezdeményezés, szeretnénk mindenki figyelmét nyomatékosan felhívni, hogy mi köszönettel ugyan, de ezzel a lehetőséggel nem élnénk. A törölt és pótlásra nem kerülő koncertek jegyeinek ára az elkövetkező időkben jó helyen lesz nálatok, mi pedig reméljük mihamarabb találkozunk! Amennyiben lehetséges, a zenekarokat támogassátok online egy-egy póló, CD, LP megvásárlásával! Társadalmi felelősségünk, csatlakozva kollegáinkhoz a Hammer Concerts-nél, hogy zárásként szóljunk pár szót arról, hogy ma felelős rendezvényszervező nem kellene trükközzön azzal, hogy lehet a 100 fős limitet betartani. Érthetetlen számunkra, hogy valakinek megfordul a fejében, hogy a jelenlegi helyzetben rövidtávú gondolkodással komoly, hosszú lefolyású társadalmi károkat okozzon. Minél jobban odafigyelünk a másikra, annál hamarabb állhat vissza mindannyiunk élete a normális kerékvágásba.

Hogyan támogathatod a hazai zenekarokat akiket kedvelsz, de sajnos a koncertjüket le kellett mondaniuk?

Webshop-os vásárlással biztos nem ártasz a zenekaroknak, de az is nagy segítség, ha vigyázol magadra, és amikor a elvonult a vírus, a koncerteken és fesztiválokon újra találkoztok!

 

És végül lássuk, hogy milyen esetleges pozitívumokkal jár a mostani helyzet:
– a zenekarok alkotásra, új zenék készítésre fókuszálhatnak
– a hallgatók új zenéket ismerhetnek meg az internet vagy zeneszolgáltató oldalak segítségével
– olvashattok zenetörténeti kiadványokat, sok jó könyv jelent meg mostanában

 

Megjelent cikk, ahol ezzel kapcsolatos információkat olvashatsz a koncert.hu oldalán: https://www.koncert.hu/hirek/programtorles/az-elso-12-ora-nagyon-kemeny-volt—a-barba-negra-vezetoje-a-kialakult-helyzetrol-8705

// //