fbpx

Hat amerikai bennszülöttekből álló metal banda, akiket érdemes ismerni

A metal műfaja régóta egy olyan helyszín, ami a világ minden tájáról érkező zenekarokat befogad, legyen szó az Amon Amarth-ról, akik vikingekről énekelnek, vagy épp a The Hu-ról, akik a metalt vegyítik mongol torokénekkel. Ezért nem is meglepő, hogy hatalmas a készlet különböző bennszülött népek által alapított metal bandákból, amik talán elkerülték a legtöbbek radarját. A bennszülött népek napjának alkalmából íme 6 banda, amiket nem érdemes kihagyni.

1. Gybaaw

A csendes-óceáni észak-nyugati régióban élő tsimshian törzs képviselteti magát a black/death metal Gyibaaw zenekarban, melynek dalai főként a saját anyanyelvükön, a S’malygax nyelven szólalnak meg. A hangzásuk nyers és baljós, valamint tradicionális fuvolajátékot is hallhatunk a dalaikban. Jelenleg “az évtizedben elsőként megjelenő kiadványukon” dolgoznak, aminek a bevételeit az őshonos népeket támogató szervezeteknek adományozzák. Hallgasd meg a 2010-es albumukat itt:

2. Testify

A “rez metal” (“rez” mint rezervátum) nyilvánvalóan irányadó birtokosa a Testify zenekar az új-mexikói navahó népcsoportból. Küldetésüknek tekintik, hogy inspirálják az őslakos fiatalokat zenéjük pozitív üzenetével. A ’80-as évek inspirálta számuk, a Live for Something, Die for Nothing egy lelkesítő üzenetet hordoz, és meghallgathatod a Reverbnation oldalukon: https://www.reverbnation.com/testify01/songs

Az alábbi, Codes of Honor című akusztikus daluk a navahó nyelvet beszélőket ünnepli, akik a második világháborúban szolgáltak:

3. Nechochwen

A Nechochwen név lenape nyelven annyit jelent, hogy “egyedül jár”, mondta el a frontember, Aaron Carey, a folk/black metal duó alapítója. Számaik szövegei Carey őseinek történeteit dolgozzák fel, az őshonos nyugat-virginiai történelem iránti szeretet és rajongás által inspirálva.

4. Resistant Culture

A grindcore/crust punk Resistant Culture egy harcias és könyörtelen szószólója a bennszülött népeknek. Az 1980-as évek óta aktívak, amikor is Resistant Militia néven indultak el, ami meg is mutatkozik zenéjükben. Legutóbb kiadott daluk, a Shadowed Man feszes, letisztult és veszélyesen kemény. A korábbi dalaikban hallhatunk őshonos természeti hangokat és tradicionális hangszereket, amelyek az elnyomással szembeni ellenállást fejezik ki, valamint a természet bosszúállását az emberen.

5. Cemican

Cemican a pre-hispanikus őshonos kultúrát jeleníti meg, az azték mitológiára és a tradicionális hangszerek széles tárházára támaszkodva alkotja meg a saját agresszív folk metal brandjét. A banda liberális és ravasz módon használ teátrális motívumokat a koncertjein, stilizált azték harcosoknak öltözve. Ennek megfelelően a cemican egy nahuatl szó, jelentése “az élet és halál kettőssége”.

6. Alien Weaponry

Talán a marketingszempontból legsikeresebb banda a listán az Alien Weaponry, ami egy részben thrash, részben metalcore zenekar Új-Zélandról, akik hatalmas energiákkal népszerűsítik a maori kultúrát és nyelvet. Mind a három tag maori származású, legtöbb daluk is a Te Reo Māori nyelven szólal meg. A Kai Tangata című számra készült videoklipjük egy olyan filmművészeti gyöngyszem, ami a 19. századi “muskétaháborúkat” reprodukálja, amelyben az európai fegyverek bevezetése egy új dimenziót nyitott meg a maori hadviselés előtt.

// //