fbpx

Ett Dödens Maskineri, Keygen Church és Bál lemezeit mutatjuk be

A Subunderground sorozatunkban bekukkantunk a valóban földalatti szintekre, a látszólag marginális perifériákra. Oda ahol nem létkérdés sem a pénz, se fesztiválszezon, cserébe minden adott a kompromisszumoktól mentes működéshez. A mai részben olyan darabokat mutatunk be, ahol az esélytelenek teljes nyugalmát kreatív szabadsággá sikerült konvertálni.


Bál- Bú
Bandcamp: https://valentbaal.bandcamp.com/album/b

Az ember elkezdene vakarózni kínjában, mikor a két éve még deathcore-rajongó srácok bizonygatják, hogy a black metal márpedig COOL, de néha odakeveredik egy különc figura, és lerak egy ilyen kiadványt az asztalra. A Bál egy egyszemélyes projekt, ami a világ legtermészetesebb dolga ebben a stílusban. A menő jelmezek meg véres csöcsök hivalkodó marketingje helyett egy csúf, befelé figyelő, elmélyedéshez való anyag ez, ami rohadt messze van a derékig kivágott atlétatrikóktól meg a leviatánkeresztes fültágítóktól. A hozzáállás tiszteletre méltó, néhány technikai részletet és a dalszerkezeteket még csiszolni kell, de ez a fajta megközelítés sosem a a túlpolírozottságról szólt, hanem a korlátozás nélküli önkifejezésről, ami ebben az esetben kétségtelenül megvalósult. Így tovább, várjuk a folytatást!


Ett Dödens Maskineri – Sveriges Humanitära Ruiner
Bandcamp: https://suiciderecordsswe.bandcamp.com/album/sveriges-humanit-ra-ruiner

Melankólikus svéd crustpunk zenekar, dark rock beütésekkel, szociálisan érzékeny gondolatokkal, kiváló dalszerzővel. Úgy szomorú ez a zene, hogy közben végig teli van egyfajta borús erővel és elszántsággal. Ha kedveled a Wolfbrigade- Raised Fist – Kvelertak – vonalat, ez az ötszámos Ep kötelező minden hideg reggelre. A kiadójuk a svéd Suicide Records, 2016 óta DIY-jelleggel működik és adja ki a hasonló csodákat.


Keygen Church –  Bullug Gegbug Ibgabiug GIxcure Dagabciea Fuic
Bandcamp:  https://keygenchurch.bandcamp.com/album/bullug-gegbug-ibgabiug-gixcure-dagabciea-fuic

Ha azt mondom, hogy ez a Master Boot Record formáció egyik sideprojectje, akkor biztos közelebb vagyunk az értelmezéshez. Nem? Laurent Lunoir, az Igorrr és Öxxö Xööx férfi énekese a MBR legutóbbi albumán is feltűnt, és ezen a nulla infóval rendelkező projecten is gyanítom a keze munkáját, amennyire belterjes a francia avantgarde színtér. A Keygen Church teljes mértékben szintetikus zene, amiben egy darab számítógép játszik barokkos, neoklasszikus metalt. A gitárhangok is gép által generáltak, ezzel alapozva a steril, de erőteljes, synthwave-re hasonlító hangulatot. Aki megpróbált hasonlót készíteni, az tudja, hogy sokkal több időbe telik, mint élő hangszerekkel feljátszani valamit, és a józan paraszti ész szerint kizárt, hogy hangos sikert vártak volna az elkészítői. Bizarr példája a banális jelenségnek, amikor zenészek hajnalban projektalapítósra isszák magukat, azzal a ritka végkifejlettel, hogy az egyikük még másnap is komolyan veszi a tréfát és megcsinálja. Nem is rosszul.

-Vikomt

// //