fbpx

Debütált a FEKETEPÉTER nevű dark pop trió első klipje

 

Bemutatja első imidzs-videoklipjét a FEKETEPÉTER dark pop trió, melyet az Úgysem Értenéd című dalra forgattak. Még szólóprojektként működve jelent meg a Lélektinta című debütáló dal, idén viszont már a kész formáció hozta létre és adta ki az azonos nevű, tehát FEKETEPÉTER címet viselő, első kislemezét. Eredetileg nem a metal szcénát célozták meg, a dalok popos-akusztikus formában születtek meg, korábbi, metalos gyökereiktől azonban mégsem tudtak elszakadni. Így kerültek mélyre hangolt, dörgő gitárriffek a dallamos elemek alá. A videóról és a zenekar céljairól, igazi énjéről meséltek a fiúk: Török Péter, a zenekar frontembere, Rivasz Tóth Zoltán dobos és Antal Szabolcs gitáros egy interjú keretein belül.

Az EP hangulatvilága adott volt a részemről. Nagyjából két év munkája és demózgatása vezette fel a kész kislemezt, de a megjelenés előtti fél évben már hárman dolgoztunk rajta igazán, hogy az elképzeléseket megvalósítás váltsa fel” – mondja Peti. A kérdésre, hogy miért pont az Úgysem Értenéd című számot választották a klipforgatáshoz, ezt feleli: „Elsősorban azért esett erre a dalra a választásunk, mert volt benne valami, ami mindhármunkhoz beszélt. Ugyanazok az érzések rezonáltak más és más élményekre, és bár a kislemez után széles volt a skála a visszajelzések alapján a legjobb dalt illetően, mi mégis rá tettük a voksunkat. A mondanivalója kíméletlen, mégis mintha az arany középutat járná a többi dallal összevetve zeneileg, így bízunk benne, hogy olyan körökben is felüti a fejét, ahol általában nem a rock/metal zene dominál.”

 

 

Zoli beszámolója szerint a dal arról szól, „mennyire erőszakosan tudunk ragaszkodni a saját elképzeléseinkhez anélkül, hogy figyelembe vennénk a rajtunk kívül állókat, és hogy ez milyen hatással van rájuk”. A zenekar esetében főleg családi félreértések és viták generálták a sorokat, de a dobos szerint valószínűleg senkinek nem kell messzire mennie hasonló élményekért.

A klip egy imidzs-klip, amit bemutatkozásnak szántak, lévén az első élő képsorok a bandáról. Ennek igyekeztek egy látványos körítést adni, ami bevezeti a potenciális közönséget abba a hangulatba, amit majd a koncertek során is közvetíteni szeretnének egy energikus, karakteres atmoszférában.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy mégis milyen műfajba sorolja magát egy banda, akinek a dalait első hallásra pop kategóriába tennénk, ám a következő percben feldörrenő sötét gitártémák egyből megkérdőjelezik ezt. Szabi így magyarázza ezt a többszínűséget: „Szerintünk kinyílt annyira a világ zeneileg, hogy amit csinálunk, az ne tartozzon a szélsőséges kategóriába. Sokáig azt hittük, hogy csak a metal tudja visszaadni azt a sötét hangulatot, ami kikapcsol, de rájöttünk, hogy ezt nem a hangszerek határozzák meg, hanem bármilyen eszköz, amit a ’vibe’ megteremtésére használnak fel. Az élet sem fekete-fehér, és mindhárman keressük az újat a zenében, amióta csak az eszünket tudjuk, így reméljük, hogy más is megtalálja bennünk azt, amit keres. Legyen ez a lágyabb vagy durvább arca a zenénknek.

A Fekete Péter név sokaknak már a zenekar felbukkanása előtt is ismerősen csenghet a népszerű kártyajáték miatt. Vajon van köze a zenekarnak a játékhoz vagy csak véletlen névrokonság? Az énekesnek több oldalról is van hozzá magyarázata: „Mondhatnám, hogy ez egy nagyon megfontolt és háttértartalommal alátámasztott név, de amikor először eszembe jutott, nem volt min gondolkozni. Kapóra jött, hogy ez egy létező fogalom, de a szín és a nevem tökéletes harmóniája nem engedte, hogy tovább agyaljak bármin is. Tetszett a kártyajáték által szimbolizált számkivetettség gondolata, illetve az is, hogy ezzel utalhatok majd egy örök klasszikusra a Hiperkarma-playlistemből. Jackpot!

 

 

A tagok már egy korábbi bandában is együtt zenéltek, mindig jó kapcsolatot ápoltak egymással. Útjaik mégis különváltak, és Peti szólóprojektbe fogott. Egyedül megírta az eredetileg elektronikus alapra szánt demókat, de amikor zenei kihívás elé nézett, instrumentális segítséget kért a srácoktól. Volt, hogy „olyan témákkal csavarták meg a már késznek hitt anyagot, hogy az újdonság élménye magával vitt. Nagyon jó érzés volt, hogy ennyire megihlette őket a zeném hangulata, és ez alkalommal valahogy emberileg is közelebb kerültünk egymáshoz. Sokszor beszélünk róla, hogy az előző felállások kudarcai nagyon jót tettek, mert sokkal összetartóbbak és türelmesebbek vagyunk egymással, mint korábban, nem beszélve arról, hogy az alacsony létszám nagyon megkönnyíti a bandán belül kommunikációt és célkitűzéseket. A színpadra vágyás erősebb, mint valaha”.

A magyar szövegek nyilvánvalóan magyar közönséget céloznak meg, így az üzenet közvetlenebbül jut el a hallgatósághoz. A magyar nyelvű dalszövegek elkészítése azonban nem minden esetben gyerekjáték. „Jó szöveget írni nehezebb, sokkal. Itt súlya van a szavaknak és nem lehet kamu nyelvtannal elcsalni semmit. Persze itt is lehetne metaforákkal agyontűzdelni a valójában mindenki által ezerszer leírt érzéseket, de amit talán sokan nem értenek, hogy a személyre szabhatóságában van a titkos hozzávaló. Igazi kihívás és szinte a legnehezebb része az egésznek, mégis jobb érzés, mert tudom, hogy van, aki meg is hallja.”

 

Kövesd a FEKETEPÉTER-t a közösségi médiában:

Facebook: https://bit.ly/kmm-fktp-fb

Instagram: https://bit.ly/kmm-fktp-ig

Youtube: https://bit.ly/3kNHIzx

Spotify: https://spoti.fi/364u9rq

 

Írta: Kovács Barbara

// //