fbpx

Dalról dalra az új OMEGA DIATRIBE lemez, a Metanoia

A hazai extrém metal egyik legfontosabb zenekarává avanzsálódott OMEGA DIATRIBE negyedik lemezének megjelenése alkalmából, a banda tagjai mesélnek a lemez dalairól. Nagyon komoly szintet léptek meg ezzel az anyaggal, maguk mögött hagyva szinte az összes hazai bandát, és mindent ami a magyarországi produkciókat jellemzi, mert most mindenkire bazi nagy köröket vertek. Kiléptek saját árnyékukból, már senki nem próbálja meg őket más zenekarokhoz hasonlítgatni, mert ez a lemez  olyan egyedi karakterrel rendelkezik ami maga az OMEGA DIATRIBE. Felesleges lenne kiemelni bárkit is a zenekarból, mert mindenki olyan profin odarakta magát, hogy az egész lemez egy kibaszott súlyos, tökéletes masszaként pörög le, felesleges pillanatok nélkül, irtózatos egyensúlyban. De hagyjuk is az ajnározást, habár jogos, de beszéljenek inkább ők a dalokról, amiket természetesen meg is tudtok hallgatni a kommentárok mellett.

You Can’t Save Me

Ez volt az első dal, amit a Trinity megjelenése után először raktunk össze tudatosan a Metanoia lemezre. Már a dal megszületésénél tudtuk, hogy ez lesz a nyitó tétel a korongon, így ennek fényében tudtunk tovább építkezni. Milánnak ez volt az első szövege amit a zenekarba hozott, aminek szövegvilága az életének egy viszonylag hosszabb periódusát zárja le.

 

Grinder Of Self
Ebben a dalban hallható témák több mint a fele, már 2011-ben megíródott. Minden dalírós időszakban felütötte a fejét, hogy meg be kéne fejezni a dalt az adott lemezre, de úgy fest, hogy ennek most jött el az ideje! A szokottnál még mélyebbre hangolt gitárok egy buldózer erejével teperi le a hallgatót, ami óriásit fog szólni a koncerteken is!

 

Parallel
Ha egy dalt kellene kiemelnünk a lemezről, hogy melyik foglalja a legjobban össze az új lemezt akkor biztos a Parallel lenne az. Hihetetlenül érett dalnak érezzük ami szinte magától megíródott, egy pillanatig sem kellett görcsölni felette. Amikor elküldtük a videós stábnak az általunk klip-potenciálisnak titulált dalokat, egyöntetűen erre a dalra voksoltak, mint első klipes dal a lemezen.

Death Touch
Talán ebben a dalban mertünk a legjobban kísérletezni, hiszen számos különféle zenei stílusok ötvöződnek ezen tételben. Ezt a dalt volt a legnagyobb kihívás megírni a lemezre, számtalan verzió készült belőle míg elnyerte a végleges formáját, ráadásul több dalcím ötlet is volt rá, de végül az eredeti munkacímre voksoltunk, a Death Touch-ra, ami többeknek talán ismerős lehet Jean Claude Van Damme Véres játék c. filmjéből.

 

Isolation
Gondolom többen arra fognak asszociálni, hogy a The Network (1976) c. filmből átültetett monológ napjaink járványhelyzetére utal, közben korántsem. Ez a tétel már tavaly Szeptemberben elnyerte a végleges formáját, mikor a korona-őrület még csak a láthatáron sem volt. Sokkal inkább napjaink civilizációjára szeretnénk reflektálni a dalban elhangzottakkal, de valóban kísértetiesen passzol a pandémia okozta felfordulásra is egyaránt.

 

Global Fire
Az egyik legagresszívabb tétel a korongról, igazi koncertnóta. Témában pedig az Isolation vonalát viszi tovább, kicsit más aspektusból rávilágítva a jelenkori problémákra, amit az emberiség okoz magának. Ez is az első dalok között született meg a Metanoia lemezre.

 

Metanoia
A lemez talán egyik legmelankólikusabb tétele, ami fontos kérdéseket boncolgat világunk működéséről, napjainkban. Milán második szövege amit a zenekarba hozott, ami olyan szinten korrelál a dal hangulatával, hogy úgy döntöttünk ez a tétel lesz az új korong címadója.

 

Mirror Neuron
Ez a dal az ékes példája arra, hogy mennyi stíluselemet beengedtünk ezúttal a zenénkbe, hiszen itt a punk/hardcore világtól egészen az industrial hatásokon át minden fellelhető. Oszlopos része az új koncertműsornak, garantáltan meg fogja mozgatni a közönséget!

 

Coronal Mass Ejection
Ez a dal készült el utoljára a lemezre, viszonylag ezzel is sokat dolgoztunk, míg elnyerte a végleges formáját. Ugyan egyelőre nem szerepel a koncertműsorban, de ettől függetlenül egy nagyon fontos részét alkotja a lemeznek, hiszen szövegvilágilag a zenekar kitartását szimbolizálja, hiszen bármilyen nehézségeket is sodort elénk az élet az utóbbi 12 évben, a zene és a zenélés szeretete mindig felül tudott kerekedni azokon.

 

Long
Az egyik legmélyebb tartalommal bíró dal a korongon, hiszen az egyik legjobb barátunk, Hosszú ‘Long’ Gábor emlékére íródott. Két vendégzenész is elhelyezte a névjegyét ezen tételben, mégpedig Drótos Gábor a Gutted-ből, aki kiváló vonósszekcióval járult hozzá az összképhez, valamint K. Fangler Péter a Fangler’s-ből, akinek játéka a dal outro részében hallható.

 

CD és merch rendelés: https://omegadiatribe.bandcamp.com/merch
Facebook: https://facebook.com/omegadiatribe
Web: https://omegadiatribe.com

Élőben pedig az alábbi helyszíneken és időpontokban tudjátok elcsípni őket!

// //