fbpx

CHUCK BILLY (TESTAMENT) elárulta, mi a legjobb dolog, ami a bandával történt

A brazil Heavy Culture által készített interjúban Chuck Billy-vel, a Testament énekesével, a frontember megválaszolta a kérdést, hogy mi az, amit a legjobban megbánt a banda korai éveiben. Ezt felelte (lásd a lenti videóban): “Nem tudom, hogy sok dolgot bántam-e meg. Most visszatekintek, és ami az üzleti oldalt illeti, talán nem fordítottunk elég figyelmet a kiadókra, managementre, ügyvédekre…

Amikor aláírtuk [az első] lemezszerződésünket, azt hittük, ez csak ‘szex, drog és rock and roll’-ról fog szólni – menjünk turnézni” – folytatta. “Az üzlet többi részét nem vettük figyelembe. Úgy gondolom, szerencsések voltunk, hogy itt volt nekünk Jonny Z [a Metallica debütáló albumának, a Kill ‘Em All-nak vezető producere, valamint a Megaforce Records alapítója], akivel leszerződtünk, és továbbra is barátkoztam vele, mert tolt minket előre, amikor feloszlott a banda és lejárt a szerződésünk az Atlantic-kal. Forszírozta, hogy alapítsunk egy kiadót – Eric  [Peterson, gitár] és én – szóval azóta mi adjuk ki a saját Testament zenénket. Ez a legjobb dolog, ami valaha történt a bandával az üzlet terén. Talán a múltunkat elvesztettük, de még mindig itt vagyunk, hogy új dolgokat alkothassunk a jövőben.

Billy hozzátette: “Figyelni kell az üzletre, óvni a kiadványokat, megőrizni a zenédhez való jogokat. Volt egy pár szituáció, ahol aláírtunk kiadói szerződéseket, még a The Gathering lemezhez is, ami egy nagyon jó lemez volt, a kiadó, akivel szerződtünk, csődbe ment. Szóval, ha nem a mi tulajdonunkban állnának a masterek, akkor az a lemez elveszett volna – soha senki nem látta volna viszont. Szerencsére nálunk van, úgyhogy át tudjuk vinni a Nuclear Blast-hoz meg mindenki máshoz.

A nyáron Eric Peterson kifejtette a Guitar World-nek, hogy a Testament karrierjének legsötétebb időszaka a ’92-es The Ritual album kiadásakor következett be: “Emlékszem, amikor az Atlantic Records közölte velünk, hogy csak 250.000 album körül adtunk el abban az évben – ami mot fantasztikusnak számítana [nevet] – és ez nagyon letört minket.”

Akkoriban vesztettük el a menedzsmentünket, Alex [Skolnick, gitár] azt mondta, ez volt az utolsó turnéja a Testament-tel, és Lou [dobos Louie Clemente] otthagyott minket – szóval nagyjából minden darabjaira hullott körülöttünk, de még mindig reménykedtünk.

Szóval megváltoztattunk pár dolgot, megváltoztattuk az üzleti tervet, megalapítottuk a saját kiadónkat és hasonlók – és amikor úgy éreztük, megint kézben tartjuk a dolgainkat, akkor betegedett meg Chuck. [2001-ben Billy-t rákos megbetegedéssel diagnisztizálták.]”

De mi még ezután is törtettünk előre és csináltuk tovább, és szerintem ez volt az új Testament kezdete. Egy modernebb hangzést fejlesztettünk ki, több lett a black és death metal befolyása, még ha továbbra is leginkább thrash banda voltunk. Nem próbáltunk meg politikailag korrekt szövegeket írni – mármint komolyan, kiadtunk egy Demonic című lemezt [nevet].

Akkor sok gitárost és dobost fogyasztottunk el, az eredeti basszusgitárosunkkal [Greg Christian] is problémák voltak – és egyáltalán nem voltunk benne biztosak, hogy mit kéne tennünk. Végül felvettünk egy lemezt First Strike Still Deadly címmel [2001-ben], amin egy pár régebbi számunkat is újravettük.

Amikor a The Legacy [1987] vagy a The New Order [1988] lemezeket hallgatom, nem ájulok el a produkciótól, de a számok modernnek hangzanak, amikor ma játsszuk őket – szuperül hangzanak, és erre törekedtünk a First Strike Still Deadly-vel.

Testament legutóbbi albuma, a Titans Of Creation áprilisban jött ki a Nuclear Blast-on keresztül. A lemez producere Eric Peterson és Chuck Billy volt, míg társ-producere Juan UrteagaTrident Studios-ból. A mixelés és masterelés Andy Sneap érdeme. A borító Eliran Kantor műve.

// //