fbpx

Beismerte bűnét a templomgyújtogató metalzenész

A 22 éves Holden Matthews-t 2019 áprilisában tartóztatták le három templom felgyújtása miatt a vidéki St. Landry Parish-ben. A település helyettes sheriffjének fia leégette a St. Mary Baptista Templomot, a Greater Union Baptista Templomot és a Mount Pleasant Baptista Templomot március 26-án, április 2-án, illetve április 4-én. A templomok porrá égtek.

Matthews ma megjelent a bíróságon és beismerte a bűnösségét egyfelől a templomgyújtogatás megelőzéséről szóló törvény megsértéséről, másfelől a tűz általi szövetségi bűncselekmény elkövetéséről. Matthews a ma elhangzott védőbeszédében bevallotta a bűneit az épületek vallásos mivolta miatt. Azt állította, hogy a ’90-es évek norvég templomgyújtogatások mintájára próbált presztízst szerezni black metal zenészként, és Vodka Vultures nevű zenekarának.

Matthews azt is beismerte, hogy töltött fel képeket Facebookra az első két templom felgyújtásáról. Bevallotta, hogy ő készítette és posztolta a képeket és a videót, amiket azonnal feltöltött, hogy erősítse hitelességét. Nagy rajongója Varg Vikrenes-nek a Burzum zenekarból, és aktív volt az online black metal közösségekben.

Matthews-t úgy kapták el, hogy az egyik helyszínen hagyott benzineskannát beazonosították, miszerint a helyi Walmartban vásárolták és megtalálták nevét a hitelkártyás vásárlások között. Egy volt barátja szerint Matthews ideges volt amiatt, hogy a szülei nem támogatták a zenekarát, valamint megjegyezte, hogy a bűncselekményeket megelőző hónapokban maga alatt volt, mert a barátja is kritizálta a felvételeit.

Az elkövetőt május 22-én tervezik elítélni és a kötelező minimális büntetéssel kell szembenéznie, azaz legkevesebb 10, legfeljebb 70 év börtön büntetésre számíthat.

// //