fbpx

BEERZEBUB – “Folytatjuk a rendszerkritikát”

Nagyot robbant a mosonmagyaróvári Beerzebub új klipes dala, a Kormány, ami a csapat készülő háromdalos kislemezének első tétele. A trekk hasonlóképpen szókimondó, ahogy a srácok korábbi anyagai is, viszont olyan vizuális anyaggal támogatták meg, ami végre átlépte és egy hatalmasat bele is rúgott a mainstream ingerküszöbébe. Mi jöhet még ez után? A csapatot a dalról és a folytatásról kérdeztük.

Név: BEERZEBUB

Műfaj: Rap/Metal

Megalakulás éve: 2018

Város: Mowar

Zenekartagok: Lord BZB, Edem P, Csucsszky G, Mar K

Elég nagy visszhangja lett a Kormány című új klipes dalotoknak és külső szemmel úgy tűnik, célba ért az üzenetetek. Milyen kritikákat kaptatok?

Üdv mindenkinek! Célba ért az üzenet úgy gondolom, mivel az emberek nem tudják hova tenni és pont ez volt a lényeg. Nyilván főként a kormánypárt van kifigurázva, mivel ők vannak hatalmon, de amikor mindezek mellé van utalás arra, hogy az ellenzéket is rühelljük, azzal a jómagyar polgárok egyszerűen nem tudnak mit kezdeni. Így vagy azt a kritikát kaptuk, hogy nyomjuk, mert király vagy a soros/lipsi/komcsi/bolsevik szitkozódás jött, amiket egyébként imádok, mert mindig megmosolyogtat, hogy mennyire középkor van még mindig az agyakban! Ja és azt is megtudtuk, hogy mivel nem vagyunk fent a metal-archives-on, így nem lehet metal, amit csinálunk. Köszönjük az infót, ki is vesszük a metalos riffeket…

Sok mindent kimondtok a dalban, amit mások nem mernek, pedig a műfajhoz hozzá tartozik a kritikus gondolkodás és a szókimondó szövegvilág. Mit gondoltok, mi az oka annak, hogy gyakran még a legelvetemültebb punk zenekarok sem merik bevállalni, hogy az aktuális politikára reflektáljanak?

Ez az egész „kussolj” dolog bele van kódolva a társadalmunkba. Lehet, hogy ez még az oroszoknak köszönhető generációs probléma vagy korábbról ered, nem tudom. Az biztos, hogy jelenleg egy olyan rendszerben élünk, ahol kell végre, hogy nyíltan, akár agresszívebb hangnemben beszéljünk a rendszer hibáiról, mert az elfojtott gondolatok a legtöbb emberben csak gyűlnek és amikor egyszerre jön ki a frusztráció, akkor jönnek az ismert társadalmi problémák, amiket nem részleteznék. Akiknek megmutattuk a klipet, először mind azt mondták, hogy „hú ebbűbajleszhaver!”. Én pedig azt mondom, hogy egy olyan országban, ahol a szólásszabadságért felelősségre vonnak, vagy „elvisznek”, csak áldemokráciáról beszélhetünk. Hiába veri a hatalom a mellét.

Úgy tudom, egy 3 dalos kislemezzel készültök jövőre, aminek az első tétele a Kormány. Mire számíthatunk még ezek után? 🙂

Jól tudod, jövőre végre tényleg jön egy 3 dalos EP, csak hát a Beerzebub dalírási mércéje hosszú hónapokban mérhető, mert elég nehezen tudunk közösen összeülni dalt szerezni, de most még a saját magunk tempója szerint is jól állunk. A borító is elkészül a napokban Mystreet által és hogy mire számíthattok? Folytatjuk a rendszerkritikát, ha lehet még direktebben! Azt szeretném, hogy a borító, a szövegek és a videoklipek vizuális világa a zenei háttérrel együtt egy olyan egyveleget produkáljon, amitől a könyvek gyújtják fel Dúró Dorcikát és Gyurcsány bevallja, hogy végig Fideszes volt.

Hogy került a képbe Vörös András (Ørdøg)?

Mowaron játszott szeptemberben a Cadaveres és az Ørdøg, itt jött az ötlet, hogy mi lenne ha? Megkérdeztük, igent mondott, a végeredmény füllel hallható.

Mik a terveitek 2021-re?

Túlélni a covidot és bízni benne, hogy hamarosan újra színpadra állhatunk. Emellett ha már kihozzuk ezt a 3 dalos EP-t és továbbra is tudjuk folytatni a dalírást egy-két klippel megtoldva, én már elégedett leszek.

Mi a zenétek legfőbb mozgatórugója?

A világ, amiben élünk. Minden napra, sőt minden percre jutna olyan moslékság az emberek által, ami létrehozhatna egy dühös Beerzebub dalt.

Van a bandának kitűzött végső célja? Milyen irányba haladtok, változtak a célok az idő múlásával?

Szeretnék eljutni egy Bayer showba, ahol mindenki imádott Zsoltja beatboxolhatna a szövegeim alá. Láncra verve. Amúgy kitűzött végső cél nincs. Szeretünk lokálisan jótékonykodni, így ha már minden évben legalább egyszer tudunk egy segélykoncertet és egy nyilvános utcazenélést tartani a helyi Menedék Állatvédő Alapítványnak, már nem volt hiába a zenekar.

Élőben vagy inkább stúdiókörnyezetben érzitek magatokat otthonosabban? Az élő produkció vagy a stúdióanyag tökéletesítése a legfőbb cél?

A stúdió legyen rendben, a koncert meg basszon. Ars poetica.

Mennyire vagytok nyitottak a metalon kívüli zenei stílusokra? Merítetek inspirációt más stílusokból a saját munkátokhoz?

Mivel a zenénk alapból hardcore/metal és rap egyvelege, így evidens, hogy a zenei spektrumunk is széles. Nálam leginkább a 90-es évek és az évezredforduló metal/HC és rap bandái pörögnek a magnóban, de hangulattól függően szól otthon a redneck/blues vagy smooth jazz válogatás és bármikor kirúgom a ház falát a 90’s eurodance slágerekre. Mondjuk ezzel a zenei háttérrel nem is igazán lehetnék fent a metal-archives-on… Köszönjük az interjút, hogy stílszerűen zárjunk: „Mélyen tisztelt Metal.hu, tisztelt zenésztársaim…Boldog Karácsonyt kívánok!”

Készítette: Kövecses Evelin

// //