fbpx

Az IMMORTAL két tagja, DEMONAZ és HORGH a banda nevével kapcsolatban folytat jogi vitákat

Az Immortal két tagja, Harald “Demonaz” Nævdal és Reidar “Horgh” Horghagen jogi vitába keveredtek a zenekar nevének kapcsán. Norvégia egyik legsikeresebb black metal zenekarát Demonaz és Olve “Abbath” Eikemo alapította 1990-ben. Horgh 1996-ban csatlakozott hozzájuk. 6 évvel ezelőtt Abbath és a zenekar többi tagja útjai különváltak.

Nagy port kavart a 2014-es jogi harc, amikor is Abbath, valamint Demonaz és Horgh között alakult ki vita az Immortal névről. Abbath azt követelte tőlük, hogy mondjanak le a névről, miután kipakolták a cuccaikat a próbateremből. A norvég bíróság azonban Demonaz-nak és Horgh-nak ítélte a nevet.

Egy norvég hírlap lerántotta a leplet egy dokumentumról, miszerint most már Demonaz és Horgh között is vihar támadt, ugyanis Demonaz 2019 júliusában saját védjegyeként regisztrálta be az Immortal nevét Norvégia szabadalmi hivatalában. A regisztrációt elfogadták, és így övé lett a név minden, kereskedelmi célból történő használati joga. Horgh fellebbezett a regisztráció ellen, aminek eleget is tettek, tehát többé már nem Demonaz rendelkezik minden joggal.

Horg így nyilatkozott a Verdens Gang hírlapnak arról, hogy nem tudott előre Demonaz regisztrációs szándékáról: “Sosem tettem volna meg, hogy a saját magam védjegyeként regisztráljam a nevet, mint ahogy Nævdal tette, de azt tapasztaltam, hogy meg kell küzdenem a jogokért, amiket a banda hosszú pályafutása alatt szereztem. Ez már hosszú évek óta a megélhetésem része.

Demonaz azt mondta az újságnak, hogy nem ért egyet a végső döntéssel, hiszen ő a banda egyetlen megmaradt alapítótagja, valamint ő az egyetlen, aki a zenekar összes anyagának megjelenésekor jelen volt. A norvég szabadalmi hivatal szabályzata szerint a név a banda egészéhez tartozik, nem pedig a tagokhoz egyénenként.

Együttes erővel építettük fel az Immortal brandet, emiatt jogosan tartozik az egész bandához a név joga” – mondta Horgh.

A dobos kifejezte abbéli reményét, hogy a zenekar fog még koncertezni: “Mindig ez volt a célom, és tudom, hogy az Immortal-fanok is ezt akarják és régóta várnak rá. Remélem, hogy most már sikerül pontot tennünk az ügy végére és újra bandaként nézhetünk a jövőbe.

A banda első, Abbath nélküli lemeze, a Northern Chaos Gods 2018 júliusában jelent meg a Nuclear Blast gondozásában. Két hónapja Abbath azt nyilatkozta, hogy nem ellenzi az újraegyesülést az Immortal-lal, részéről már nincs semmiféle harag. Abbath jelenleg a magáról elnevezett banda fontembere, aminek a második albuma, az Outstrider 2019 júliusában jelent meg a Season Of Mist-en keresztül.

// //