fbpx

Az EXODUS új albuma, a Persona Non Grata “gyors, brutális és erőszakos”

 

Egy, a Zetro’s Toxic Vault YouTube csatornán nemrég közzétett videóban Steve “Zetro” Souza, az Exodus frontembere megerősítette, hogy új albumukat, a Persona Non Grata-t idén nyáron adják ki a Nuclear Blast gondozásában.

Persona Non Grata zenei stílusirányzatával kapcsolatban ezt tudhatjuk meg a frontembertől: “Nem fognak csalódni az Exodus-rajongók. Állati kemény, gyors, brutális, erőszakos. A szövegek mélyek, kemények. Gary Holt [gitáros] nagyon jó témákat komponált rá. És az egész banda nagyon jól teljesített. Mintha mindannyian ki lettünk volna éhezve erre. Valamiért nagyon izgatottak voltunk, hogy együtt lehetünk. Gary visszatért, és biztos, hogy egyhamar nem fog turnézni [a Slayer-rel], szóval tudtuk, hogy ez egy nagyon fontos lemez lesz, és az is. Meg fogjátok hallani, amikor végre kint lesz.

Persona Non Grata-t a kaliforniai Lake Almanor-ban vették fel egy stúdióban, a hangmérnöki munkálatokat Steve Lagudi és az Exodus maga végezte, a keverés Andy Sneap munkája.

Decemberben Holt így nyilatkozott az album munkálatairól: “Felvettük a dobokat, majd több sávot is rögzítettünk. A gitárokból két sávot veszünk fel – egyet balra, egyet jobbra. Már nem használunk olyan mértéktelen gitárjátékot. Úgy nem szól olyan keményen. Vastagabb, de nem olyan agresszív. Olyan érzetet akartunk kelteni, mint amikor az AC/DC Powerage-et hallgatod, a Down Payment Blues nyitóakkordjait.

Tavaly Souza ezt mondta el a Persona Non Grata-ról: Gary Holt az elsődleges dalszerzőnkként szerintem vitathatatlanul egy remekművet hozott létre – egy thrash metal remekművet. Minden benne van, aminek egy Exodus anyagban benne kell lennie.

Az új lemezben hallhatjuk majd az ex-Exodus gitáros, Rick Hunolt játékát is. Hunolt (a híres Exodus “H-csapat” egyik tagja) 1985-től 2004-ig szerepelt minden felvételen, és társszerzője is volt olyan daloknak, mint az A Lesson In Violence és a Deliver Us To Evil. A 2004-es visszatérő album, a Tempo Of The Damned után hagyta ott a bandát, ekkor Lee Altus, a Heathen gitárosa lépett a posztjára.

2019 áprilisában Hunolt újra összeállt Holt-tal, Hunting-gal és Souza-val, hogy klasszikus Exodus-számokat adjanak elő egy “Metal Allegiance” koncerten Kaliforniában.

A Blood In Blood Out album arról nevezetes, hogy Kirk Hammett, az Exodus korábbi gitárosa is játszik rajta, aki 1983-ban kilépett a zenekarból a Metallica-ba való csatlakozása miatt.

Az Exodus eredeti felállása Hammett-ből, Tim Agnello-ból, Hunting-ból és az énekes Keith Stewart-ból állt. Holt 1981-ben csatlakozott, majd Kirk két évvel a debütáló albumuk, a Bonded By Blood megjelenése előtt lépett ki.

Souza már a harmadik körét futja a banda frontembereként, az első kettő 1986-1993 és 2002-2004 között volt. A második kilépése után egy évtizeddel tért vissza ismét, így még szerepelhetett a Blood In Blood Out lemezen.

Slayer búcsúturnéja óta a Persona Non Grata lesz az Exodus első lemeze. 2011-ben Holt elkezdte helyettesíteni Jeff Hanneman-t, majd 2013-ban teljes értékű taggá vált, mindeközben az Exodus-t sem hagyta el.

 

// //