fbpx

At Night I Fly új lemeze, a Mirror Maze számait vettük górcső alá Bátky Zoltán énekessel

December elején jelent meg a progmetalos At Night I Fly lemeze Mirror Maze címmel. Bátky Zoltán énekessel vettük át a dalokat, amibe a zenekar Bandcamp oldalán bele is lehet hallgatni.

Rendhagyó “saját szavak” lett ez. A zenét meg lehet hallgatni, az egyes dalok szövegét is el lehet olvasni, de mi az egész mögött a történet? Egy koncept-album dalait néha erősebb szálak kötik össze, mint egy történet. Szóval úgy próbálom átadni, mintha egy könyv lenne. Kezdjük…

0. A Tükörlabirintus
Egy lemez, ami igazából egy antológia. Novelláskötet, amelynek lapjait ugyanaz a témakör fűzi össze a gerincnél. Képzelj el egy Tükörlabirintust a Vidámparkban. Belépsz. Akkor még tudod, ki vagy, milyen vagy, merre tartasz. Talán a kijáratot is látod. Aztán egyre beljebb lépkedsz, és mindenfelé tükrök, elágazások, zsákutcák, és még tükrök, amerre látsz. Mindegyik torz, egyesek szebbnek, magasabbnak, vállasabbnak ábrázolnak, mások megijesztenek, megnevettetnek, elborzasztanak. És sok van, amelyik valami mást ígér, mint ami vagy. Odafordulsz, elindulsz felé… és eltévedsz. A sokadik tükörnél már elfelejted, melyik vagy te, milyen az igazi tükörképed, ahogy a kiút is eltűnik. Ilyen az életünk: elindulunk, aztán az eredetileg meglévő célt felülírja 7,7 milliárd ember, és ennek sokszorosát kitevő lehetőség. Látod mind, magad körül, a tévében, a közösségi oldalakon. Lehetsz más is. Lehet jobb is. Elcsábít. Elfordulsz. Letérsz az utadról. Néha talán jobb lesz, sokszor pedig nagyon nem jobb, mint amerre eredetileg indultál. Csábító lehetőségek és hatalmas csalódások. Önámítás. Sehová nem vezető kerülők.

A lemez dalai pillanatképek ilyen helyzetekről, sorsokról. Egy-egy szereplőről a Tükörlabirintus valamelyik zsákutcájában. Dalok azokról, akik a dalokat írták. Dalok azokról, akiknek a dalokat írták. Lapok, amelyeket elolvasva, majd a könyvet összecsukva az olvasó felnéz, és rájön, hogy ő is tükrök között áll. Mint mindannyian.

1. Silent…
Invokáció. A mesélő egy Tükörország vándorai közül. Nézz rám, ez vagyok. Elmesélem, mi ez a hely, mit keresek itt én, te, és mindannyiunk. Gyere velem, mutatok másokat, hogy megértsd…

2. Gethsemane
Ő itt egy híres utazó. Egyesek Jézus néven ismerik. Abban a mesében, amit a legtöbben olvastak róla, utolsó éjszakáján egy kertben megkérdezte mindenhatónak hitt apját, vajon tényleg azt a sorsot kell-e követnie, amit eltervezett. A mártírságot. Valamit, amit az apa akart, de a fián keresztül éli meg. Ebben a mesében viszont Jézus a végén azt mondja: talán mégsem ez az utam. Talán mégis lehetek én én, és élhetem saját életem. Látod, itt a tükör szinte a labirintus elején eltérítette az utazót, a tükörkép saját apja volt – de úgy tűnik, mindig van esély arra, hogy elszakadjunk ettől a képtől és saját úton induljunk el.

3. The Pit
Ő itt olyan, mint sok-sok ember ezen a világon. Túl sok tükör térítette el, olyan életet él közöttük, amelyet már rég nem szeret. Talán a munkáját, talán az embereket, akik körülveszik, talán azt, amivé ő maga vált. Ezért út közben időről időre egy olyan tükör elé lép, ahol zene szól, emberek extázisban táncolnak, és ő is belép, táncol, pár órára felejt. Tudja, hogy reggel mennie kell tovább, és azt is tudja, hogy ugyanarra folytatja az utat, amerre eddig is ment – elég neki az időszakos menekülés.

4. Afterlife
Nézd, ő itt a tükörben olyasvalakit lát, aki fontos volt számára, és most meghalt. A testet látja, vagy talán a koporsót, a ravatalt, a fejfát. De azt nem látja, hová lett ő maga. A lélek. Az ember. Eltűnt a halállal? Vége lett, mint egy befejezetlen mondatnak? Vagy van túlvilág, új dimenzió, bármi? És miközben nézi ezt a tükröt, azt is tudja, hogy nem csak a halott hiánya miatt vár választ. Azt is tudni akarja, van-e értelme annak, hogy ő maga továbbinduljon a labirintusban, amiben rég eltévedt. Kell-e tovább küzdenie, vagy elég, ha leül és megvárja a halált, mert van másvilág, van újrakezdés?

5. Shattered Mirror Bay
Ez az ember nem fiatal, és látod a hátán, a vállán az éveket, a gondokat. És látod a lábnyomait, mennyi rossz helyen járt, hány rossz irányba fordult. De ebben a tükörben meglátott egy helyet, ahol legboldogabb gyerekkori éveit töltötte. Annyira életszerű, mintha elég lenne csak átnyúlnia a tükrön és megragadhatná a múltját. De csak hideg üvegbe ütközik a keze, az a tópart, az az éjszaka, azok a gondtalan évek nem igaziak. A múlt soha nem jön vissza. És ő mégis ott áll, tapogatva a csalóka felületet, hátha mégis átjáró.

6. Uriel
Emlékszel arra a mesére, amiből már mutattam egy embert? Ebből a könyvből van itt másvalaki. Talán angyal. Talán csak azt hiszi. Olyan rég bolyong, talán az út, amit magáénak tud, nem is az övé, csak az évek során elhitte. És most egy olyan kijárat felé halad, ami erre a hamis hitre épül. A kijárat nem létezik, ez is csak tükör, visszapattan róla, de nem hiszi el és újra csak elindul felé. Sokan vannak így, ha körülnézel. Saját képzelt küldetésük foglyai és sosem találnak ki a labirintusból.

7. Towards The Black Light
Nocsak, ő itt érdekes fajta. Jó irányba megy. Persze voltak furcsa kanyarjai, érdekes zsákutcái, de látja, hogy lassan a célhoz ér. És pont ez bántja. Tudja, hogy lassan itt a vége. Odakint már leszállt az éj, a kijárat sötét és ismeretlen. És próbál megállni, visszamenni, játszani, utazni még, de a tükörajtók egyre csak csukódnak mögötte. El kell fogadnia, hogy egyszer minden útnak vége szakad.

8. …Prayer
Itt a vége, visszatér a mesélő, ugyanazokkal a sorokkal, amivel elkezdte a mesét. Ő is csak egy eltévedt utazó, aki azért fogott bele a történetbe, mert ő maga is fél, elveszve valahol a tükröktől csillogó folyosókon. Utolsó kérdése is csak ennyi: ugye az összes rossz irány, zsákutca és összetört tükör ellenére jó úton jár?

9. Wanted To Be
Távolodjunk el a mesélőtől. Emelkedjünk a labirintus fölé. Egy hosszú gondolattal foglaljuk össze, mit hallottunk, vegyük végig a Tükörlabirintus történetét egy utolsó utazó szemén át. Aztán, ha véget ért ez a dal is, a végén elhalkul az ének és a hangszerek, egy földöntúli hanggal összezárulnak körülöttünk is a tükrök. Hiszen mi is itt vagyunk, keressük az utunkat – de most már talán egy kicsit jobban tudjuk, mi is ez a hely.

https://atnightifly.bandcamp.com/album/mirror-maze

// //