fbpx

ALISSA WHITE-GLUZ (ARCH ENEMY) mesélt közelgő szólólemezéről

Alissa White-Gluz, az Arch Enemy énekesnője már alig várja, hogy befejezze várva várt szólólemeze munkálatait.

2016-ban került nyilvánosságra, hogy a frontlány szerződött a Napalm Records kiadóval az első szólólemeze kiadásához, amelyben korábbi és jelenlegi Arch Enemy– és Kamelot-tagok, valamint Doyle Wolfgang Von Frankenstein, a Misfits gitárosa is szerepelni fognak.

Alissa elárult pár dolgot a “The Electric Theater With Clown” című, M. Shawn “Clown” Crahan vezette online műsorban: “Az Arch Enemy-ben alapvetően screamelek – hörgök. De igazából sokat énekelek tisztán is, de ezt nem sokan tudják. Sok vendégéneklésem volt más bandákkal és előadókkal, ahol tiszta éneket használtam, de ezt az Arch Enemy-ben nem sokat alkalmazom. A szólóprojekt alkalmat ad nekem arra, hogy bármilyen ‘énekakrobatikát’ használjak, legyen szó akár blues-os éneklésről, amilyen vendégszereplésem ki is jön nemsoká, ami elég menő. Rock éneklés, power metal éneklés, operaéneklés… Alapvetően az az ötlet, hogy kibontakoztathassam a zenei irányultságomat bármilyen stílusban, és ennek nincs köze az Arch Enemy-hez. Így tehát nem kell megváltoztatnom az Arch Enemy-t, azt, amiről szól, mert az sem lenne helyes. Ez az a projekt, amin mindig akkor dolgoztam, amikor épp turnészünet volt az Arch Enemy-vel, amire egészen eddig az évig szinte nem volt példa. Idén tehát sokat dolgoztam rajta, és az itthon épített stúdiómban vettem fel. Eddig nagyon tetszik, és alig várom, hogy befejezzem.

Alissa Patreon-nal való munkájáról is beszélt, ami egy olyan felület, ami a művészeket (zenészeket, képzőművészeket, írókat, egyéb vállalkozókat) közvetlenül összeköti a fanokkal, akik így támogatni tudják azokat.

Szerencsére van egy Patreon oldalam, amit csinálok, és így összeköttetésben tudok maradni a rajongókkal. Minden hónapban csinálok virtuális összejöveteleket. Ezeket normál esetben személyesen tennénk koncertek után, de most csak livestream-en keresztül csinálom havonta. Itt zenei ötleteket is megosztok, verseket, és ez motivál arra, hogy csináljam tovább – hogy új merchandise ötleteken agyaljak, új öltözködési ötleteken, kollaborációkon, covereken. Ez tényleg nagyon motivál, és ez egy igazán nagyszerű platform most a művészek számára, mert most nyilvánvalóan egyikünk sem tud turnézni. Ez segít fenntartani ezt a kapcsot a fanokkal, motiváltnak maradni, és így a rajongók is tudnak tovább támogatni, így továbbra is tudunk zenét írni, és fenn tudunk maradni, amíg véget nem ér a járvány. Szóval ez kiteszi az időm jó részét, ezen dolgozom.

Alissa egy 2017-es interjúban elmondta, hogy a szólóprojekt ötlete Angela Gossow-tól, az Arch Enemy korábbi énekesétől származik, aki tíz évig menedzselte a zenekar karrierjét és tisztában van Alissa személyes ügyeivel is.

Angela azt mondta: ‘Kell neked valami. Kell valami, amit csinálhatsz, mert tudom, hogy munkamániás vagy, és nem leszel képes egy helyben üve várni a következő Arch Enemy turnéra‘” – mondta Alissa a francia Duke TV-nek. “Teljesen igaza van. Szükségem volt valami másra, amin dolgozhattam. Meg persze van sok ötletem, ami talán nem úgy hangzik, mint az Arch Enemy, és hülyeség lenne őket beleerőltetni.

Azt is elmondta az énekesnő, hogy a szólólemeze ALISSA néven fog futni, mert egyszerűre szerette volna csinálni, valamint egyértelművé tenni, hogy kié a projekt és hogy mi is ez. Hogy el tudja készíteni a lemezt, Alissa alapos változásokat végzett az életén, például épített egy házi stúdiót, sok időt és pénzt fektetett abba, hogy megtanuljon keverni és felvenni, dobot programozni, és hogy fejlessze a gitártudását. “Persze a lemezen valódi zenészek fognak játszani, de ahhoz, hogy lefektessem az alapokat és elkezdjek számot írni, egyedül kell belevágnom” – mondta a Duke Tv-nek.

Elmondása szerint zenei meglepetéseket is tartogat majd a projekt. “Nem egészen úgy szól, mint az Arch Enemy – egészen más -, de szerintem elég menő. Itt van például egy dal, amit Oliver Palotai-val [Kamelot, billentyűs] írok, se nem Kamelot-os, se nem Arch Enemy-s, de mindkét zenekar tagjai írták.

Az interjúban Alissa azt is elárulta, hogy a szólóalbumán Jeff Loomis-t, a Nevermore gitárosát is hallhatjuk, aki 2014 végén csatlakozott az Arch Enemy-hez, de a dalötletei nem szerepelnek a 2017-es Will To Power albumon.

Persze az se utolsó dolog, hogy kevesebb mint egy év múlva élőben is láthatjuk majd Alissa-t és az ARCH ENEMY-t a CARCASS és a BEHEMOTH társaságában a Barba Negra-ban.

Részletek: https://www.facebook.com/441861215832196/posts/3838921099459507/?d=n

 

// //