fbpx

ABBATH készen áll az IMMORTAL-lal való újraegyesülésre

Olve ‘Abbath’ Eikemo, az Immortal egykori énekese közölte, hogy nyitott rá, hogy visszatérjen a zenekarba. Abbath és a gyerekkori barátja, Harald “Demonaz” Nævdal 1990-ben alapította az együttest. 6 évvel ezelőtt Abbath és a zenekar többi tagjának útjai keserves módon szétváltak.

A srácok a bandában azt mondták, drog- és alkoholproblémáim vannak” – mondta AbbathMartin Blekkerud-nak, a norvég Dagbladet újság szerkesztőjének. “Ám a valóságban őket teljesen kihagytam ebből. Csak kifogásként használták [hogy megszabadulhassanak tőlem].

Olve házasságban élt Demonaz lánytestvérével, egy közös fiuk is született, Torbjørn. Torbjørn egy mára már 26 éves dobos.

Abbath és Demonaz azóta nem beszéltek, hogy a gitáros/énekes elhagyta a bandát. “Ez elszomorít” – mondta Abbath a Dagbladet-nek. “A fiam és Harald ritkán találkoznak, de [Harald] mégiscsak a nagybácsija.

A kérdésre, hogy újra együtt tudna-e működni az Immortal-lal, azt felelte Abbath: “Hogy újra összeálljak az Immortal-lal? Hmm. Kaptam egy üzenetet Horgh-tól [az Immortal dobosa, Reidar Horghagen], miszerint örül, hogy újra tiszta vagyok. Harald-dal egyáltalán nem beszéltem még. De az én részemről már nincs semmi keserűség. Tudomásul vettem, hogy részese voltam a problémának. Nálam minden rendben van. De hogy nyitott vagyok-e egy Immortal-újraegyesülésre? Hát persze. De annak valami különlegesnek kell lennie. Azt kívánom, hogy leüljünk beszélgetni egymással, hogy hol rontottuk el, ahelyett, hogy ügyvédekhez fordulnánk.

Abbath a szép időkre szeretne emlékezni, amiket Demonaz-zal töltött. Még mindig Lysefjorden-ben él, Norvégia második legnagyobb városának, Bergen-nek az egyik távoli szigetén.

Fiatalok voltunk és whisky-t ittunk” – emlékszik vissza Abbath. “Demonaz és én elhatároztuk, hogy leevezünk a fjordon Lysøya-ba, ahol Ole Bull [híres norvég zeneszerző és hegedűművész] élt. A szigetek tele voltak turistákkal, mi pedig az erdőkben rohangáltunk teljes testes csontváz-festéssel és black metal jelvényekkel – fáklyákkal a kezünkben. Látnod kellett volna az idősebb amerikai turisták arcát – majdnem szívrohamot kaptak. Visszarohantunk a csónakhoz és őrültek módjára eveztünk haza. A francba is, jó idők voltak. Annyira inspirált minket az eset, hogy még aznap este megírtuk a “Pure Holocaust” nagy részét.”

A nagy hírverést kapott jogi vita az Immortal névről 2014-ben Abbath, valamint Demonaz és Horgh között éleződött ki, amikor Abbath azt követelte, hogy a banda megmaradt tagjai hagyják el a nevet. A bíróság azonban Demonaz-nak és Horgh-nak ítélte azt.

Az Immortal első albuma Abbath nélkül a Northern Chaos Gods nevet viseli, és a Nuclear Blast adta ki 2018 júliusában.

Abbath most az azonos nevű bandájának a frontembere, akivel előző júliusban adták ki a második albumukat, az Outsider-t a Season Of Mist kiadón keresztül.

Egy 2018-ban a Distorted Sound-nak adott interjújában azt nyilatkozta Demonaz, hogy nem aggódott a negatív visszhang miatt Abbath kilépése nyomán. “Teljesen magabiztos voltam ezzel kapcsolatban, mert tudtuk, hogy működik a banda, és hogy hogy írtuk a zenét. Talán sokan hitték, hogy az Immortal Abbath zenekara, mert a koncerteken elég láthatóan előtérben van, ez alapján ő volt a banda arca. De ha a “Northern Chaos” albumról van szó, ott már más a helyzet. Az ténylegesen maga az Immortal. Ezen akkor sem tudnék változtatni, ha akarnék. Egyszerűen csak így írok zenét.

// //