fbpx

„A zenésztársaim nélkül nem lenne olyan az album, amilyen” – Interjú Marko Hietala-val

Biztos minden metalrajongónak megvan az a bizonyos előadója. Aki tinédzser kora óta a kedvence, és irgalmatlan nagy hatással volt rá. Aztán eljön a pillanat, amikor végre találkozhat vele, és nem csak a színpad elől láthatja őt, hanem megismerheti a zenész mögött álló embert is.  Nekem ilyen előadóm a Nightwish, akiket zenei újságíró pályára lépésem óta kitartóan üldözök. Koncertre ugyan eljutottam – anno a távoli 2012-ben – de személyes találkozót, interjút nem sikerült még összehozni…mostanáig. Történt ugyanis, hogy a Nightwish basszusgitáros metalvikingje, Marko Hietala, szólóalbumával turnézott, és természetesen Budapest sem maradhatott ki. Így adott volt a lehetőség, hogy végre leülhessek a finn szimfonikus csapatból arám leginkább hatással lévő, kedvenc taggal. 

Mi volt a fő inspiráció e mögött a szólólemez mögött?

Marco Hietala: Fő inspiráció? Nem tudom Az évek alatt több minden inspirált, és öltött testet dal formájában. Aztán áthívtam Vilit és Tuomast (Vili Ollila billentyűs és Tuomas Wäinölä gitáros), hogy lenne-e kedvük meghallgatni az új dalokat és segíteni, összerakni őket. A srácok átjöttek, és azonnal rákaptak a dologra. Nagyon boldog voltam, és úgy gondoltam, hogy valamit akkor biztos jól csináltam. Szóval összeraktuk az albumot. A fiúk nagyon-nagyon sokat segítettek. Nem szólna úgy a lemez, ahogy, ha nem segítettek volna. Ez még jobban megihletett. Azóta meg jönnek a lemezkritikák, a koncertek, minden más. Úgy tűnik, sikerült valami olyat csinálni, amit az embereknek tetszik.

Voltak a lemez anyagából kész dalok már korábban, vagy minden dal akkor született, amikor lehetőséged lett szólólemez készítésére?

Volt egy adag dal, ami lényegében felépítésében kész volt, de volt, ami csak darabjaiban. Volt néhány hétvége, amikor felvettünk pár demót. Így néhány dal már „konyhakész” volt, mikor komolyabban elkezdtünk foglalkozni a lemezzel. Ekkor alakult ki az album szerkezete is. Volt pár dal, amit átnézés után ejtettünk. Azok még továbbra is a tervezőasztalon vannak.  Várják, hogy milyen jó dolog jöhet ki belőlük. Ezek azért lettek hanyagolva, mert nem voltak elég jók.

Van különbség a 2019-es finn nyelvű Mustan sydämen rovio, és a 2020 as Pyre of the black heart között?

Nem sok, max az ének és a dalszövegek természetesen. Az eredeti terv az volt, hogy egyszerre jelenjen meg angol és finn nyelven. Az eredetileg feldemózott dalok kevertek voltak, aztán az angol dalokat finnre fordítottam, a finneket meg angolra. Mint mondtam egyszerre akartuk megjelentetni, csak belefutottunk néhány határidőbe, amit néhol túl is léptünk, így először a finn nyelvűt fejeztük be. Jöttek a lefixált koncertek, kellet a zene a rádiókba, meg a finn promótereknek. Meg kellet mutatni, hogy igen, van zene, amit az emberek hallgathatnak. Így mehettünk fesztiválokra is. Ezért az angol nyelvű lemez csak nyár után lett kész.  Megjelent az angol album, és most azt turnéztatjuk. Folyamatosan hallom a vitákat arról, hogy melyik a jobb, az angol vagy a finn. Sokan azt mondják, hogy „hú, a finn a jobb, mert az lett kész előbb”. Ez nem igaz. A felvett dalok fele angolul volt már akkor. Mindegy mit szeretsz benne az a te döntésed. Én mindkettőt szeretem, mindkettőt én csináltam.

Ismert, hogy te rengeteg zenei projektben működsz közre. Hogy találtad meg a zenésztársaidat a lemezhez?

Vilivel és Tuomasszal már évek óta benne vagyok ebben a mondhatni éves karácsonyi projektben (Raskasta Joulua) Emellett volt több projekt is, amiben érintettek voltunk. Szóval jól ismerem már őket, mindketten mindenre nyitott széleslátókörű zenészek. Dobok terén eredetileg Kaitsu – Mr. Kai Hahto (a Nightwish jelenlegi dobosa) jött volna feljátszani dolgokat, de ő éppen felújításban volt és megsérült a karja és a háta –  Ekkor döntött úgy, hogy inkább profikra bízza a felújítási munkát. Aztán Tuomas mondta, hogy miért nem hívjuk Anssi-t? (Anssi Nykänen – Marko szólócsapatának dobosa) Pokolian jó dobos, ismerjük is már jó ideje. Így is tettünk, így állt össze az egész.

Ha jól tudom, te magad is foglalkozol hangtechnikával-hangmérnökösködsz is. Te keverted a lemezt?

Ő volt (Tuomasra mutat) Ahogy haladtunk, végül Tuomas lett a fő producer, és ő is keverte ki. Nekem van egy házi stúdióm, ő pedig társtulajdonos egy kisseb stúdiónál Helsinkiben. Benne vagyunk ilyen dolgokban. Ami azt illeti, én már évek óta nem foglalkoztam hangmérnökösödéssel. Vannak olyan eszközeim/felszerelésem. amivel fel tudok venni rendes albumminőségű dolgokat. De rég nem csinálom már. Tudod, amióta beszálltam a Nightwishbe, anyagilag stabil vagyok. Nem kell mellette stúdiót üzemeltetni, mint pl. az Amorphis esetében. Nem kell ezen a területen dolgozni. Nem kell elviselni azokat a helyzeteket, ahol a stúdiószemélyzet és a zenekar hülye, vagy seggfej, vagy mind a kettő egyszerre. (nevet) És nem akarsz velük dolgozni.

Ha már a Nightwisht szóbahoztad, A korai időszakban rengeteg feldolgozást játszottatok, illetve van a neten is nem egy, a neveddel ellátott, akár finn akár angol feldolgozás. Gondoltál arra, hogy ezeket is csokorba szedd, mondjuk egy válogatáslemezhez?

Nem igazán, hacsak nem fordítom le szavóniai finn dialektusra, az lenne a kihívás! Azért, mert én is szavóniai vagyok és ez a dialektus nagyon furcsa és vicces a finneknél. Érdekes lenne a metal néhány ikonikusabb darabját lefordítani erre a nyelvre.

Ez volt az ötlet a Sapattivuosi projekt mögött, ahol Black Sabbath dalokat játszottatok?

Igen, de az nem szavóniai dialektusban volt. Ott csak lefordítottuk a Sabbathot finnre, de zeneileg a legeredetibben próbáltuk visszaadni, amennyire csak lehetett. Jó móka volt. Valahol még van egy készülő lemez, amit nem fejeztünk be az évek folyamán. El kell ismernem, hogy ebben én is ludas vagyok, mert volt pár év, amikor a depresszió kezdett elhatalmasodni rajtam. De amint látod, már jól vagyok, és egyszer talán az a Sapattivuosi album is elkészül.

Téged általában vérbeli metalosként és a Nightwish démoni hangjaként ismernek. Ha jól tudom, nagy fantasy és horror rajongó vagy. Volt már, hogy ezekből a műfajokból inspirálódtál dalokhoz?

Persze! Ha kifejezetten a fantasy és horror vonalán akarunk mozogni akkor ott van a lemezen az I Dream című tétel. ami kifejezetten ez a világ. (A dal arról szól, hogy halottak hangját hallja a dal főszereplője). De az igazi kedvencem az a science fiction. De azzal az a baj, hogy ha teszel egy dalba, nagyon kevesen fogják megérteni.

Most ugyan szólóturnén vagy, de mi a helyzet a Tarot-tal? Rég hallottunk már rólatok!

Az a probléma, hogy a dobosunk elhunyt.

Fogadd részvétem.
Az amiotrófiás laterálszklerózis, szóval az izomsorvadás (ALS) nagyon csúnya dolog. Szörnyű végignézni, ahogy a barátod először úgy tűnik, talpra áll, aztán mégsem. Vannak ugyan félkész anyagok hard diszkeken, de nem szívesen nyúlok hozzájuk.

Köszönet a lehetőségért a CONTRA Promotions csapatának!

Készítette: Goldmann-Görög Viktor
Fotó: Mihók Eszter

// //