fbpx

A SLIPKNOT 9 legdurvább színpadi balesete

A BBC új dokumentumfilmjében, a Slipknot Unmasked: All Out Life-ban Shawn ‘Clown’ Crahan, a Slipknot perkása azt részletezi, mennyi kárt tett benne fizikailag a zenekar az évek alatt. “A sérülések úgy felhalmozódtak, hogy most már óvatosnak kell lennem. Ez azért történik, mert régóta visszük a bandát. Régebben csontok törtek meg ilyesmi, de most már felelősséggel tartozom a döntéseimért…

Így igaz, több mint 20 év közönség(és egymás)püfölés után az úttörő metal brandjük kereteiben minden tag elkerülhetetlenül károkat szenved a koncertjeik veszélyes mivolta következtében. És bár ma már a bennük lángoló tüzet inkább a dalszerzéshez használják fel, minthogy egymáson, az agresszív előadásaik égési sérülései, sebei és hosszútávú hatásai ugyanolyan tartósak, mint a karrierjük. Ezért most nézzük meg a banda legdurvább, legfurcsább színpadi sérüléseit.

1. Amikor Corey Taylor majdnem a nyakát törte

Csupán két évvel a Slipknot-tal való első hivatalos koncertje után a banda még viszonylag friss frontembere életre szóló sérüléseket szerzett az iowa-i titánok egy döntő koncertjén. A ’99-es Ozzfest-en brutálisat esett a színpadról, és emlékei szerint azt hitte, vagy a nyakát törte el, vagy a koponyája repedt be. “Megcsúsztam és a fejem tetején landoltam, a nyakam pedig kitekeredett. Minden ujjamat és lábujjamat tudtam mozgatni, úgyhogy megnyugodtam, hogy jól vagyok, majd befejeztem a bulit” – mesélte az énekes Jon Wiederhorn-nak a Raising Hell: Backstage Tales From Metal Legends című könyvben.

2.  Amikor Sid Wilson eltörte mindkét sarkát… majd folytatta a koncertet

Nemcsak videofelvételek vannak arról, amikor Sid Wilson eltörte mindkét sarkát a színpadon, rengeteg döbbenetes videó van a DJ-ről, ahol a legsúlyosabb sérülései ellenére is hősiesen vitte tovább a show-t a színpadon. A banda All Hope Is Gone turnéjának első dátumán, a Rockstar Energy Mayhem Festival-on 2008-ban, Sid – ahogy gyakran teszi – nagyot ugrott az előadás közepén… majd nagyjából 4 métert zuhant. Később így számolt be a Spin-nek: “Nagy volt az arcom, és nem néztem körül előbb az arénában. Szóval csak ugrottam, ráestem a sarkaimra és eltörtem mindkettőt.” Sid nemcsak hogy végigtolta a koncertet, de az egész turnét is végigcsinálta tolószékben…

3. Amikor Craig Jones eltörte a nagylábujját

Hogy a törött lábak témájánál maradjunk: a Slipknot legcsöndesebb és leginkább háttérbe szorult tagja is keresztülment pár színpadi sérülésen. Többek között, amikor Clown majdnem 200 literes hordó-dobja a nagylábujján landolt… és el is törte azt. (Nyilván.) Craig – akit csak The Silent One-ként, vagyis ‘A Csöndes’-ként emlegetnek – bár ritkán hallatja a hangját, mégis el tudjuk képzelni, hogy elhagyta pár keresetlen szó a lecipzárazott száját az eset után.

4. Amikor Clown maradandó sérüléseket szenvedett a karjain és kezein

Jó, ez nem csak egyszer, hanem minden Slipknot-koncerten megtörtént… Tudjuk, mennyire királyul néz ki, ahogy a bohóc egy fém baseball-ütővel veri szét a hordóit (sőt, a We Are Not Your Kind turné alatt égő baseball ütővel). Nos, nagyon sok sérülést okozott már ezzel magának. A Slipknot Unmasked: All Out Life-ban így magyarázza a perkás a történteket: “A legrosszabb íngyulladásom és kézfeji ínhüvely-gyulladásom van a hordók csővel való ütögetésétől. Sokk érte a kezeimet. Amikor fémet ütsz fémmel, valahova tovább kell mennie a rezgésnek, szóval először lemegy a hordó aljára, majd vissza a karomba. Egy normális ember egyszerűen csak abbahagyná a fémcső használatát, de én nem tudom máshogy előállítani ezt a hangzást. Ez így van a receptben.

5. Amikor Corey lába megégett

Ha a nyaktörése nem lett volna elegendő kár, a ‘Great Big Mouth’ jobb lábán van egy kék, szőrtelen folt. Hogy miért? Ugyan a Slipknot manapság már nem égeti el egymást élve a színpadon, a frontember lába látott már szebb napokat is. Miután olyan sokszor felgyújtották, Corey végül tetoválásokkal takarta el a hegeket. “Minden este meggyújtották a lábamat” – meséli Corey a Revolver-nek. “Mindig a hülye overálom aljától kezdték. Éreztem, hogy körém gyűlnek, lespricceltek gyújtófolyadékkal, és annyi volt. A következő, amire emlékszem, hogy gurultam, hogy távol tartsam a lángokat az arcomtól.

6. Amikor Mick Thomson szétvágta a kezét

Ha a törött csontok és égetés nem lenne elég, vér is szerepel a palettán. Míg Mick Thompson headbangelése sok hosszú távú hátproblémát okozott neki (valójában Corey és Jim Root is átesett gerincműtéten a kegyetlen színpadi előadásmódjuk miatt), a gitáros már korábban is szenvedett el balesetet, mégpedig Clown jóvoltából. Egy koncert során Clown fémcsöve kivágott egy darabot Mick fogólapjából, amivel aztán sikerült szétvágnia a kezét játék közben.

7. Amikor Tortilla Man mindent összevérzett

Még a Slipknot legújabb tagja is megsérült – ami nem meglepő, ha azt nézzük, mennyire kegyetlenül odateszi magát minden este, a közönség nagy örömére. A legutóbbi turné során Birmigham-ben Corey informálta a közönséget arról, hogy “nem lenne igazi Slipknot koncert egy kis vér nélkül”, miután Tortilla Man véres sebe miatt kénytelen volt szünetet tartani a zenekar koncert közben, hogy elláthassák a sérülést. “Sok vér volt a színpadon. Más a szett, ezt bizonyítja a vér is. Tegnap este valami balul sült el, vér borított mindent, a reakciónk csak egy ‘uh’ volt…” – mesélte Clown.

8. Amikor Corey fejbőre megfertőződött

Ez szintén a korai időkben történt. Miután már több mint két évtizede hordanak maszkot, a frontember időközben kitanulta, mi számára a legjobb – mind a teljesítmény, mind a komfort szempontjából. De a debütáló albumuk turnéja alatt Corey a saját raszta tincseit dugta át a maszk lyukain, ami fejbőrfertőzést okozott nála. “A legkényelmetlenebb maszkom az eredeti volt a rasztákkal. Teljes fejes maszk, nem szellőzik sehol. Legalább ha csak félmaszk-szerűséged van, nincs olyan érzésed, mintha egy toi-toiban énekelnél. De ha teljesen zárt, akkor nincs belőle kiút…

9. Amikor Sid eltörte a bordáit

Corey egyszer elárulta, hogy a kilenctagú zenekar egyetlen turné során összesen 45 törött bordát és 240 öltést gyűjtött össze. Ezek zömét Sid-nek köszönhették, akinek az ugrásai tudvalevőleg nem mindig sikerülnek biztonságosan. Amikor egyszer leugrott egy erkélyről Németországban, a közönség kezei helyett sajnos a padló fékezte meg az esését – bár akkor nem is észlelte, hogy megsérült. “Azt mondták: ‘oh, eltörtek a bordáid, hetekig ágyban kell feküdnöd és gyógyulnod” – mondta a Revolver-nek, amikor végre kórházba vonult. “Én azt mondtam, erre képtelen vagyok. Koncerteket kell lejátszanom, inkább adjatok egy bordamerevítőt.

// //