fbpx

A nemrég megjelent zseniális Kohó album kapcsán kérdeztük ki a REMORSE-t

Az idei év egyik meglepetése a REMORSE nagyon erős Kohó című albumának megjelenése, ennek kapcsán meg is kerestük a zenekart, hogy kifaggassuk őket a lemez születéséről és persze arlói fesztiválról. Kérdéseinkre a banda képviseletében Oláh Zsolt válaszolt.

Először is gratulálunk a zseniális albumhoz! Mennyi időt vett igénybe a dalírás?

Nem sokat, csak tizenkét év, kicsit elkapkodtuk, hahaha! Gyorsan eltelt amúgy, közben lett két gyermekem hirtelen… Az az igazság, hogy folyamatosan koncerteztünk, de a dalírás folyamata megakadt ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni. Kellett Rom Gabriel és Kossuth Lali segítsége, akik az elején külső emberként vettek részt a dalok csiszolásában, aztán így alakult… Minden az én hibám!

Otthon demózó, vagy próbateremben dalt író zenekar vagytok?

Szerintem mindkettő, mert rengeteg felvétel készült a tizenkét év alatt. Telefonnal, kamerával, aztán dobgépes, próbatermi élő, próbatermi dob, otthon rágitározós, stb. Az alapötletek otthon megszületnek, de a próbateremben sokat kell gyúrni a nyersvasat, hogy acél legyen…

A Kohó megszólalása karakteresen Remorse lett, de teljesen 2021-es módon. Saját felszerelést használtatok a felvételnél?

Nagyon jó kérdés, szerintem nagyjából megvan azért, mit szeretnénk hallani, no és Kossuth Lali szerint a kézben van a sound. A legjobb viszont az, hogy Töfi (Cserfalvi Zoltán hangmérnök, Denevér Stúdió) is hallja, mert nagyon olyan lett, amilyenre szerettük volna. Nem titok amúgy, Töfi is írogatta már pár helyre, hogy a gitár és bőgő is digitális modellezős most először, vagyis nem saját felszerelés. Igaz, azóta én is vettem egy ilyen F-betűs izét. Ami fontos talán, hogy a dob élő felszereléssel, Kálmán cuccán lett felvéve, aztán lett digitalizálva. Annak, hogy szerinted karakteresen Remorse lett, nagyon örülünk, de szerintem inkább a dalszerkezetek, a riffek lehetnek olyanok.

Kik működtek közre vendégként az albumon? Mindent helyben vettetek fel, vagy sávküldözgetés volt inkább?

Ez most küldözgetős lehetett csak a covid közepén ugye… Leírom a pontos listát, de te tudod jól, hogy nálunk ez hagyomány. Intro: Kohász himnusz – Rozmaringos Bányász Egylet (Tatabánya), zajok: Hocza Róbert, ÓMGY. Zúzzad az ércet: vokál – Pápai Zsolt és Körmöci Péter (Cadaveres). Még egyszer: szóló felvezetés – Zsoltika Bendegúz. Győzni fogsz: vokál – Farkas Zoli (Ektomorf). Indulunk: szóló – Kemeczei Balázs (Stonedirt, Salvus). Hollywood: Intro szöveg – Dancsok Tamás (Don Tom), vokál: Miki (Wackor, Ordog, Diabolus In Musica, Necropolo), szóló: Igor. Küzdesz: vokál – Bátky Zoltán. 14. 90.: gitár – Kollár Jóska (Old Remorse), bass – Bodnár Gábor Boci (Old Remorse)

Jó páran ismerjük már a felnőtt, családos élet és a zenélés sajátos viszonyát. Mennyire befolyásolta a tagcseréket ez a tényező?

Semennyire. Parola és Igor is nagyon jó arc, sokat is köszönhetünk nekik, egyszerűen csak elakadtunk a dalokkal. Mindkettőjüknek megvan a saját zenekara, ahol eredményesen tudják használni az ötleteiket, sajnos ez most nálunk nem állt össze. Ahhoz, hogy a lemez megszülessen, ennek így kellett történnie. Ez a zenekar már régóta 100 tagú Thrash zenekarként működik, ezért én a jövőben is szívesen látom őket a színpadon, ha bevállalják.

Hány Remorse gyerek van összesen?

Jóember… kizárt dolog, mert nem tudom, hahaha! Nekem kettő, Kálmusnak három, Rom Gabrielnek egy, Parolának egy, az Old Remorse tagoknak rajtam kívül kilenc… Az extagoknak nem tudom összesen…. akadnak.

A koncertek nélküli időszakban hogyan látjátok, több figyelem fordul a megjelenő album felé, vagy nehezebb eljuttatni az emberekhez a zenét?

Nekünk még korai erről nyilatkozni, hiszen hónap elején jelent meg a lemez, de a 2021/5. heti Top 40-ben az első húszba került az utolsó három lemezünk. A Kohó a harmadik, igen előkelő társaságban. Ezt mi sem hittük el, szóval lehet, hogy most az emberek jobban figyelnek a megjelenő albumokra, netes dolgokra. Sajnos nincs is más választásuk/választásunk… Jobban belegondolva és is sokkal több lemezt vettem az utóbbi időben, leginkább magyar zenekarok albumait.

Sok éves hagyományra tekint vissza a nyaranta megrendezett fesztiválotok az arlói tónál. Látsz esélyt arra, hogy idén meg lehessen tartani?
Szeretnék a huszonötödikig eljutni, eddig huszonhárom volt. No meg ez a világ elég szörnyű, kicsit átértékelődnek a dolgok. Én most azt mondom, hogy ha kevesebben leszünk, akkor is fontos, hogy találkozzunk a barátainkkal. Erről kell szóljon most, más nem is számít! Viszont a párom orvos, és a szakemberek véleményét hallgatva nem valószínű, hogy a nyáron sokkal jobb lenne a helyzet… Én ítélkezni nem szeretek, de itt az emberek bevesznek minden hülyeséget, az oltásban chip van stb… így nehéz lesz ebből kilábalni… No de bizakodjunk!

Szoktál online koncertet nézni? Elképzelhetőnek tartod, hogy a Remorse is tartson egy ilyet?

Kizárólag Halász Juditot, hahaha! 2020-ban két koncerten voltam, az egyik Jutka néni volt, a másik a Storm The Studio. Úgy voltam vele, ha már Fodi hazajött, az életem árán is elmegyek. A két gyerek és a munkám mellet nem sok időm van, a gitárszólóim is hajnalban készültek. Belenéztem azért pár koncertbe, mivel nincs más lehetőségünk, ezt kell csinálni. Élvezhetőek persze, de nekem nem ez a koncert… Gondolkodtunk mi is, de egyelőre találkozni sem nagyon tudunk sajnos.

Mik a további tervek, várható videoklip, vagy egyéb tartalom a lemezhez kapcsolódóan?

Ennyi a terv egyelőre, sok videó, az eddigieket én készítettem. Most jön egy sok rockbrotheres össznépi videóklip. Ilyet már régen is szerettünk volna, most adott volt a dal témája okán is… Aztán szeretnénk egy igazi metal klipet az Ózdi Acélműben forgatva, profi stábbal. Reméljük ez is összejön. Utána pedig azért inkább koncertezni szeretnénk, találkozni a thrashvéreinkkel stb…

A készlet erejéig még rendelhetőek a CD+pólós csomagok! (H-Music, 2021)

CD+póló rendelés: bit.ly/RemorseKohoRendeles

A főbb digitális platformok linkjeit itt találjátok:

https://songwhip.com/remorse/koho

 

 

 

// //