fbpx

A kazincbarcikai SKALTRAX zenekar tagjaival beszélgetünk

Kicsit mutassátok be a zenekart kérlek. Mikor alakultatok és hol?

2017 márciusában alakultunk, Kazincbarcikán. Igazából a megalakulásunk annyi volt, hogy Bence megkereste Andrást, hogy csináljanak valami zenével bármiféle kapcsolatos dolgot, aztán később András öccse is csatlakozott hozzájuk, így alakult meg az akkor még három fős zenekar. Aztán egy jó pár tagcsere után csatlakozott Zoltán is a zenekarhoz , így alakult meg a zenekar jelenlegi formációja, tavaly novemberben és ezen nem is nagyon szeretnénk változtatni.

 

Hány évesen kezdtetek el a zenéléssel foglalkozni? Volt, vagy van más zenekarotok?

Zoltán : 2009- ben kezdtem el gitározni, jelenleg két zenekarban tevékenykedem, párhuzamosan blues és metal vonalon. Az idők során többféle stílust kipróbáltam, valahogy ez a kettő állt a szívemhez a legközelebb, viszont egészen tavaly 2019 novemberig, metal téren nem volt lehetőségem kibontakozni . Aztán jött egy felkérés Bence által, amire én gondolkozás nélkül azonnal igent feleltem. Gyakorlatilag megtaláltam azt a zenekart amit mindig is szerettem volna.

Ákos : 2017 márciusától zenélek, a metal zene közel állt hozzám egészen gyerekkoromtól, de késztetést soha nem éreztem arra hogy játsszak bármilyen hangszeren. Aztán András mesélt arról hogy találkozott Bencével majd megkérdezte tőlem hogy nincs-e kedvem basszusgitározni… amire először nemet feleltem, aztán egy hét gondolkozás után, úgy döntöttem hogy miért ne  próbálhatnám meg? Amit végül egyáltalán nem bántam meg, ugyanis az életem egyik legfontosabb részévé vált. Ez volt és lesz az a zenekar amiben játszottam és játszani is fogok.

 András : A metal zenét én is gyerekkoromtól szeretem, erre neveltem az öcsémet is… hahaha… Körülbelül 10 éve kezdtem el dobolgatni, de motiváció hiányában, nagyon keveset foglalkoztam vele, amit mára már eléggé bánok. Amikor megkeresett Bence , igazából onnantól kezdtem el nagyon komolyan venni az egészet, konkrétan ha tehetem minden időm a dobok mögött töltöm. Jelenleg a SKALTRAX mellett a FROST zenekarban is dobolok, ami roppant nagy büszkeséggel és meglepődéssel tölt el engem, úgy érzem megtaláltam azt a két zenekart amiben tökéletesen ki tudok teljesedni.

Bence :  12 éve gitározom, a hangommal később kezdtem el foglalkozni komolyabban, pontosan 5 éve. Metal zenén nőttem fel és mindig is ezt a stílust játszottam, képviseltem. Több zenekarban megfordultam már , viszont a SKALTRAX az a zenekar amit a gyermekemnek tekintek, és hát mindig is ilyet szerettem volna csinálni, amit most.  Jelenleg szintén én is két zenekarban játszok és szintén én is a FROST zenekar tagja vagyok, mint szólógitáros és vokálos. Nagyon jól érzem magam, azt hiszem megtaláltam azokat az embereket akik a legjobb formám hozzák ki belőlem és olyan zenét játszhatok amit mindig is szerettem volna, amit a sajátomnak érezhetek.

Hogyan viszonyulnak a körülöttetek lévő emberek ahhoz a zenéhez amit játszotok? Család, barátok esetleg párok, hogyan támogatnak titeket?

Hála az égnek vagy a pokolnak … A zenekar összes tagja maximális támogatást kap mindenki részéről.

Mi a rövid illetve hosszútávú célok a Skaltrax-szal a jövőre nézve?

Jelenleg 3 videóklipen dolgozunk, emelett folyamatosan gyártjuk a dalokat, szeretnénk kiadóhoz jutni, illetve minél több koncertet adni a jövőben.

Honnan ered a zenekar neve és számotokra mit jelent? Lehet az én tudástáram szegényes, de nem tudtam hova tenni.

Igen, ez egy fiktív név, a kezdetleges jelentése amit most nem szeretnénk szavakba öntetni, mára már a „család” értelmezést nyerte el tőlünk.

Mikor kezdtetek együtt zenélni, illetve mennyire volt könnyű, vagy éppen nehéz összeszoknotok? Sok tagcserétek volt? Barátok vagytok, vagy inkább zenésztársak?

Mi inkább testvérként tekintünk egymásra, attól független hogy Ákos és András valóban testvérek . 😀 xD

Nagyon sok tagcserénk volt, viszont az összeszokással az első perctől sosem volt gondunk.

Ha jól láttam melodic – metal-ként aposztrofáltátok a zenekart, nem akartátok beskatulyázni jobban a stílusotokat, vagy szerintetek nem is nagyon lehetne/kellene?

Sokszor próbáltunk zöldágra vergődni stílusirányzatunkkal, de túl sok motívum keveredik a dalainkban, így mindig erre a tág fogalomra jutottunk.

Nekem nagyon úgy tűnik, hogy minden számotok valami igazán mélyről fakadó fájdalmat/haragot sugároz a világ felé. Ezért is kedveltem meg gyorsan a dalaitokat haha…. Őszintén átjönnek az érzelmek. Javarészt milyen témákat szerettek fejtegetni egy-egy dalban?

Bence: Ezt köszönjük szépen ezt a kérdést és nagy dicsőség is egyben hogy megszeretted illetve át is tudtad érezni a dalainkat, szóval köszönjük szépen. Megtisztelő.

Leginkább az elmúlással kapcsolatos témákat fejtegetjük, személyes véleményem hogy a metal zene legyen őszinte, szomorú és fájdalommal teli. Igazából téma választás terén nagyon sokat merítek a bennem lévő érzelmekből, mondhatni hogy itt vezetem le a felgyülemlő sok-sok stresszt és emléket.

Sok angol nyelvű számotok van, de mellette van pár magyar szöveg is. Bevallom hozzám közelebb is áll az utóbbi. Merre veszitek majd az irányt a jövőben? Szerintetek külföldön a Magyar nyelv egy koncerten hátrány vagy éppen akár érdekes íz lehet?

Az első lemezünkön egy kivételével, csak angol nyelvű dalok találhatóak, viszont már úgy könyveltük le, hogy váltunk magyar szövegre , úgyhogy az ingovány című dalunktól kezdve csak is kizárólag magyar szöveggel fogtok találkozni.

Szerintünk egy külföldi koncerten személyfüggő a dolog, de visszajelzések alapján elég sok réteg vevő rá, illetve szeretik is.

Merre felé koncerteztetek eddig és milyenek a tapasztalataitok a közönséggel, vagy éppen a klubokkal?

Magyarországon, klubokban játszottunk eddig csak, leginkább Budapest és borsodi vonalon, szerencsénkre nagyon jó közönséggel találkoztunk eddig mindig és meglepően jó élményvilággal távoztunk eddig mindenhonnan.

Milyen zenekarok voltak rátok hatással, illetve most milyen bandák hatnak rátok?

Bence:  Iron Maiden, Gojira, In Flames, At The Gates, Death, Pantera, Dream Theater, As I Lay Dying, Mgla, korai Metallica,  Black Sun Aeon, Dimmu Borgir és irtózatosan sok más zenekar.

Ákos: Children of Bodom , Amon Amarth, Arch Enemy, Behemoth, Sabaton, Svartsot és még szintén sorolhatnám reggelig.

Zoltán:  Scott Henderson, Muddy Waters, Gojira, Amon Amarth , Arch Enemy, Mesuggah, Pokolgép.

András: Rammstein, System Of A Down, Papa Roach, Slipknot, Nightwish, Dimmu Borgir, Children of Bodom.

Mit gondoltok a Magyar underground-ról itthon? Van jövője illetve tud magának érvényt szerezni akár külföldön is?

Azt gondoljuk hogy abszolút van jövője.

Szerintetek eleget foglakozik a hazai metal/rock média az új tehetségekkel, vagy beálltak a régi „bevált” zenekarokra és nem akarnak kockáztatni?

Hát mi és még sokan mások is ezt tapasztaljuk, hogy nagyon szűk látási viszonyok vannak jelen, viszont hála az ördögnek, akadnak olyan platformok, illetve személyek akik szívesen segítenek.

Mennyire volt rátok hatással a Covid vírus? Nem csak zenekari szinten, hanem a magánéletben. Gondolok itt a családra, munkára, hobbikra.

Hát zenekari szinten eszméletlen sok próbától és fellépési lehetőségtől estünk el, viszont eddig

Magánéletünkben szerencsére senkit nem befolyásolt, se a munkánk terén,  sem pedig egészségügyileg.  Reméljük így is marad.

Mit üzennétek azoknak aki most ismerkednének meg veletek?

Csukjátok be a szemeteket és próbáljátok meg valamilyen emlékképhez kötni egyes dalainkat.

Ismerősöknek mutogatni pedig nagyon is ér, kövessetek minket Facebook-on, Instagram-on és iratkozzatok fel a youtube csatornánkra.

Metal! Mert szeressük! Nagyon is.

Készítette: Kapuszta Tibor

 

SKALTRAX

– Balázs András : dob
– Balázs Ákos : Basszusgitár
– Molnár Zoltán : Gitár
– Köhler Bence : Gitár, Ének

// //