fbpx

A goregrind-ban utazó PAEDIATRICIAN zenekarral beszélgetünk

A PAEDIATRICIAN zenekar két tagját kerestük meg, Pőcz Balázst és Nemes Norbit akik örömmel válaszoltak a kérdéseinkre, amik az alakulásuktól az új lemezig sok mindent érintettek.

Mióta létezik a zenekar, kik voltak az alapító tagok illetve ki maradt mostanra? Honnan jött a nevetek?
Balázs: 2006 Decemberében volt az első próbánk, azt tartjuk hivatalos alakulásnak. Pokornyik Ferenc (Pokesz), Varjú Dávid (Morhord), Horváth Sándor (Vile Disgust) és Pőcz Balázs vagyis jómagam. Mostanra már csak Pokesz és én maradtunk alapítótagként a bandában. Énekes posztom Nemes Norbi van már 7. éve, basszer poszton pedig Leposa Tamás (Lepi), Ő tavaly novemberben szállt be. A nevet Pokesz találta még ki, próbáltunk valami olyan nevet keresni, ami egyedi és senki se használta még fel.

Ki mikor kezdett el zenéléssel foglalkozni?
Balázs: Pokesz 30 éve van a szakmában, amikor még kis szaros voltam ő már akkor nyomta a metált. 😀 A Droid nevű formációval ahol Bánfalvi Sanyival (Ákos) együtt zenélt, utána pedig a Disinfection Death metal zenekarban. Norbi 24 évesen kezdett az énekléssel foglalkozni, Lepi pedig 15 évesen. Én fénykoromban jártam zene suliba de nem sok haszna volt (anno hülye voltam s így gondoltam :D), de kb úgy számolom , hogy 14 évesen kezdtem a szakmát, mégpedig egy feldolgozás (Ossian, Tankcsapda :D) bandában dobolni. Utána jött még egy feldolgozás banda, ott már Amon Amarth, Immortal, Cannibal Corpse feldolgozások voltak. Aztán jött a Paediatrician, ami 14 évvel ezelőtt rajtolt el.

Melyik volt az első szám vagy album, ami konkrétan erre az útra terelt titeket? Vannak példaképek, akiket követtetek ebben a stílusban?
Balázs: Amikor elindultunk Pokesszel a Mortician, Enmity, Last days of Humanity és a Phalogore volt az irányadó. Azóta kicsit változott a stílusunk szerintem, de még mindig hozzuk azt a brutalitást, amivel anno elindultunk.

Bocsi de beilleszteni nem tudtuk a zenét mert annyira kemény, de kattintsatok a linkre és akkor végig tudjátok hallgatni – szerk

Van valakinek a bandából másik zenekara is? Mennyire tudtok időt szánni a zenekarra a mindennapi élet mellett?
Balázs: Csak nekem van több bandám: Clitgore, Necroratory, Winterheart, Vile Disgust, Fostartály. Fostartály jelenleg nem aktív, Clitgore-ral csak koncertek vannak, így kb. heti 3-4x van próba. Amíg időm és energiám engedi csinálom, aztán utána majd kiderül 🙂

Láttalak már többször is titeket élőben, így tudom hogy Norbi két mikrofonnal tolja az éneket. Van ennek technikai szerepe, vagy inkább csak színpadi kép? Használtok énekhez torzítót?
Norbi: Van igen, egy sima és egy torzított. Mivel sok a váltás a két ének között egy mikrofonnal nehéz lenne megoldani, illetve vannak olyan részek ahol mindkettőt használom.

Mennyire volt nehéz ezzel a stílussal megindulni itthon és hogyan fogadták a népek?
Balázs: Fúúú az se tegnap volt. 😀 Emlékeim szerint jól fogadták. Nem rémlik abban az időben, kik is voltak azok a bandák, akik ilyesmi stílust játszottak, de nagyon sose voltunk grind fesztiválokra meghívva. Leginkább saját szervezésű bulikon illetve kisebb klub koncerteken kezdtünk. Mára azért már „jobban” mennek a dolgok, több külföldi buli is van, itthon Inkább vidéki helyekre próbálunk eljutni, Pesten évi 3-4 buli bőven elég.

Külföldön is léptetek már fel nem is egyszer, ha jól tudom. Szerintetek itthon vagy határon túl lelkesebbek illetve nyitottabbak az emberek erre a stílusra?
Balázs: Igen-igen, jó pár országban megfordultunk már. Tény, hogy külföldön sokkal nagyobb kultúrája van ennek a stílusnak (pl: Obscene Extreme fesztivál a cseheknél, Flesh Party a szlovákoknál), de itthon is van az a keménymag, aki majdnem minden bulin ott volt, amit szerveztünk eddig, vagy épp felléptünk.

Ha választanotok kéne, hogy melyik volt az eddigi legjobb és legrosszabb koncertetek, mit emelnétek ki? És persze miért?
Balázs: Legrosszabb Kassán volt, pár éve. Ott volt valami időkorlát, hogy talán csak 23:00-ig lehetett zenélni. Utolsók voltunk, de úgy hogy fél 11-kor kezdtünk felpakolni. 3-4 dal után vége is volt a bulinak. Legjobb pedig Belgiumban, igaz csak arra egy bulira tettük meg azt a nagy távot. A fogadtatás első osztályú volt, amikor beértünk a koncerthelyre, kb. 10 csomag WC papír várta a közönséget, hogy legyen mit szétdobálni nekik 😀

Milyen volt a fogadtatása a Harlequin Fetus-nak? Van mögöttetek kiadó, aki segít, vagy mindent ti csináltok? Ha van, milyen velük a kapcsolatotok?
Norbi : Pozitív volt a fogadtatás, egész jó visszajelzéseket kaptunk. Sirius records segített a promotálásban és a kiadásban, de nagyot csalódtam a kiadóban, pár ígéretet nem tartottak be, így a következő lemez valószínűleg már nem velük lesz kiadatva.

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve? Esetleg új album? Tudom, hogy nemrég jött ki az előző lemez, de a Covid miatt talán nektek is több időtök lett a háttérmunkákra. Gondolom, már mennétek fel a deszkákra zenélni!?
Balázs: Jövőre 15 éves a zenekar, így vannak tervek, meglepetések, illetve év elején kezdjük majd az új lemez felvételeit is, amit év végén tervezünk majd kiadatni.

Klipet pl. nem szeretnétek forgatni?
Balázs: Az is tervben volt, csak épp a Covid közbeszólt.

Nyilván ehhez még lesz egy két szava a járványnak is… De vannak már jövőre lefixált klub bulik, fesztiválok?
Balázs: Lowland fesztivál eddig, ami fix lesz jövőre is számunkra, a többi a kormány intézkedésein múlik majd.

Szeretném megköszönni, hogy vállaltátok az interjút! Remélem, mihamarabb találkozunk valamilyen koncert eseményen, addig is kitartást!

Készítette: Kapuszta Tibor

// //