fbpx

A Ghost Toast-nál zeneileg nincs határ – Az Y13-at filmzenék inspirálták

A Frankenstein után megjelent a magyar csapat következő klipes dala, az Y13.

A Ghost Toast egy kísérletezős, instrumentális progrock zenekar Debrecenből. A főbb hatásaink (csak példálózó jelleggel): Tool, Faith No More, Mastodon, Crippled Black Phoenix, Ulver, A Perfect Circle, Deftones, Oceansize, Jaga Jazzist, Shpongle, Orbital, Ott, Plaid, Future Sound Of London, The Mars Volta, Isten Háta Mögött, valamint sok-sok filmzeneszerző.

A zenekar legutóbbi (sorban a harmadik) lemeze, az Out of This World a finn Inverse Records kiadónál jelent meg 2017-ben és számos pozitív újságcikk, kritika méltatta a világ minden táján, a magyar zenei portálok pedig HangSúly díjra is jelölték az év albuma kategóriában.

Az Y13-ról a zenekar basszusgitárosa, Stefán János szavaival:

Az Y13 (Yankee 1-3) a Ghost Toast azon másik oldalát képviseli, amit előszeretettel szoktak a kritikák/ismertetők kiemelni, vagy a változatosságnak örülve, vagy nem értve azt, hogy hogyan kerül egy ilyen dal egy alapvetően rock zenekar lemezére. Szeretjük, hogy a Ghost Toast-ban bármilyen zenei ötletnek találunk helyet, hogy ilyen szempontból nincs határ. Ahogy a teljes Shape Without Form lemez, ez a dal is az emberség/embertelenség, a mindannyiunkat fenyegető kiüresedés, illetve annak elkerülését érintő témával foglalkozik.

Az Y13-at modern és klasszikus filmzenék inspirálták (mint többek között Hans Zimmer vagy John Williams szerzeményei), próbáltuk úgy megírni és hangszerelni, hogy a szimfonikus zenei betétek és a riffek jobban egybe olvadjanak, mint korábban.

A hangminták a Space Men című Antony Daisies (Antonio Margherit) által rendezett, kvázi ismeretlen sci-fi-ből származnak. A videó Dead Sound (vagyis David Armsby) lenyűgőző Autodale című, disztópikus animációs sorozata epizódjainak a szerző engedélyével történő felhasználásával készült.

Az előző klippet felfrissíthetitek itt:

// //