fbpx

A debütáló albumukról meséltek a LEM zenekar tagjai

Néhány hete megjelent a Lem zenekar első albuma, ami többféle stílust ötvöző extrém metal, egyszerre modern és hagyománytisztelő. A dalokról és az elkészítés körülményeiről beszélgettünk a zenekarral.

Márk: Sok hátráltató tényezővel került szembe a zenekar mióta együtt játszunk, az egyik tag kiválása, hosszú külföldi tartózkodás, betegségek stb… Még sem fordult meg a fejünkben soha, hogy ne folytassuk. A szegedi közönségtől mindig sok pozitív megerősítést kaptunk, akár hosszabb kihagyás után is, továbbá jó viszonyt ápolunk egymással, így öt év után(!) végre eljutottunk oda, hogy kiadjuk az első terjedelmesebb anyagunk. Ami egyébként leginkább az utóbbi, termékeny időszak eredménye. Aki régebbről ismer minket tudja, hogy zeneileg kissé eltérő irányból indultunk. Úgy éreztük, ki kell jelölnünk egy minimális műfaji és hangulatbeli csapásvonalat a lemez születésénél. Így jött a történelmi, szegedi boszorkányégetések témája, illetve a death / black metal stílusjegyek tudatosabb használata, persze keverve mindennel, ahogy ránk jellemző. Mikor kitaláltuk a lemez koncepcióját, illetve egyáltalán azt, hogy koncept lemez legyen, rögtön elkezdtem írni a szöveget, kész számok nélkül. Úgy gondoltam, egy konkrét történetvonalat fogok követni, fejezetekkel, amit később mégsem éreztem magaménak. Nem tudok úgy őszintén írni, hogy az ne merítsen a saját érzelmi világomból. Imádom a Mortician jellegű horrorsztori szövegeket, és nem vagyok túlzottan a ‘picsogós’ zenék híve, de nekem egy megfelelő színpadi előadáshoz, vagy lemezfelvételhez szükséges egy őszinte szövegkörnyezet, egyszerűen jobban kijönnek azok a hangok. Így nem beszélhetünk konkrét lineáris történetről, a sztori inkább egyfajta keretet ad az egésznek, apró képek, mondatok, szavak, amik mesélnek. Lényegében az összes szöveget egy 18. századi férfi szemszögébe helyeztem. Beleszeret egy később elégetésre kerülő boszorkányba, aki mielőtt meghalna, megátkozza azzal, hogy örökké gyengén, és betegen kell majd járnia a földet, halhatatlanként.

Csuka: Koncerteken egészben lenyomjuk a lemezt, számsorrendben. Nem dumálunk közben, hogy lehet venni pólót meg CD-t, vagy hogy védjük meg a földgolyót. Narrációk helyett filmekből kivágott hangokkal játszunk (The Witch, Neon Demon, Hereditary…), a számok alatt és között, hogy hasonló ‘boszorkányos’ hatást érjünk el. Ha vége ennek a jelenlegi helyzetnek igyekszünk élőben is megmutatni a lemezt országszerte.

Csabi: Nagyon büszke vagyok arra ami született ezalatt a pár év alatt. Volt sok hátráltató tényező a lemez teljes munkafolyamata alatt, és ez lehet, hogy épp pozitív irányba terelte a számokat. Sokat formáltuk, csiszoltuk a szerkezetet és a számokat egyaránt. Sokat tanultunk, és már a megjelenés előtt megfogalmazódtak bennünk a következő anyagra szánt ötletek.

Prologue

Csabi: Gyakorlatilag ez tekinthető a legeslegelső LEM számnak még 2014-ben íródott az alakulás környékén. Persze sokszor változott, és alakult át, de kis kihagyással mindig ez volt a zenekar “intro”-ja élőben is.

Márk: 2015 nyarán csatlakoztam a zenekarhoz, ez volt az egyik első dolog amit hallottam. Sokat változott a dolog, egy egyszerű kis intró nóta, mindenféle nagyobb megfejtés nélkül, de a mai napig szeretem a hangulatát.
A hozzá íródott szöveg is az egyik első, amit a Lemhez írtam. Később az utolsó két sort kicseréltem, hogy passzoljon a lemez koncepciójához. “you were burned, as iniquity was found.”

 

Harlotmoon

Bálint: Nem sokkal a felvétel előttig teljesen más dobtéma és lüktetés volt benne. Végül az első téma rock n roll-os lett, rövid blastbeatekkel megspékelve. Utóbbi a felvétel közben került bele, improvizatív módon, mert éreztük, hogy oda kell valami izgalmasabb, az addigi unalmas dob helyett.
A záró téma egy régen felvett dallam, amit leporoltunk és fokozatosan épülve integráltunk ebbe a számba, ahova tökéletesen illik.

Márk: A Taake koncert után mondtam, hogy az eleje legyen rockosabb, úgy lett, jó lett. Kicsit eltér a lemez többi számától, de szeretjük. Az első dal ami már kifejezetten erre a lemezre született, gyorsan fel is vettük, hamarabb mint a többit… Ezt jobb fülű hallgatóink észre is vehetik a lemezen, kissé kilóg a sound. 🙂

Csuka: Erre lehet táncolni! Nekünk kilóg ez a dal az albumból, de szerintem kívülről ez nem feltétlen így van. Jó lenne egyszer egy elmetörlés után is meghallgatni ezt az albumot.

 

The Call I Follow

Bálint: A szám első felének alapját egy szobapróba alkalmával írtuk, sörrel és felessel. Egy eléggé szokványos témából indultunk, ami a matekozásnak és a visszatérő három dzsi-dzsi-dzsi-nek köszönhetően eléggé izgalmas lett. Csuka a wc-ből ordított ki, amikor először összeállt a téma, hogy: “ez kurva jó”! Megtartottuk. A második felét adó szőnyeg blast tekerést egy próba alkalmával impróztuk be, végül begyakoroltuk és beleszerettünk.

Márk: Nagyon megszerettem a szám fő riffjét, bólogatós, mégsem snassz. Gondolkodtam, hogy erre kéne majd csinálni a második videót, végül így is lett. Persze a videó vágása közben annyiszor meghallgattam, hogy azóta nagyon utálom a dalt. A szöveg talán itt a ‘legtörténelmibb’, Szeged erdeiből kiszűrődő nyögésektől kezdve Könyves Kálmán törvényének megtagadásáig.

 

Malady

Márk: Repetitív blackes téma megbolondítva egy torzítatlan poliritmikus progos résszel. A szöveg elég érzelmes lett, tele különböző bibliai, mitológiai kikacsintásokkal. Elég közel áll hozzám ez a dal mivel 5 éve már, hogy elég erős neurológiai tünetekkel küzdöm, maga a szám címe is ‘betegség’. Imádom énekelni, kicsit kiengedhetem a haragot, amit emiatt érzek.

Bálint: Egy teljesen más jellegű számból lett átalakítva, a témák megfelelő felhasználásával és igazításával. Kicsit progos, mint az egész album. Bizonyos értelemben ez a legkülöncebb számunk.

 

Thoughts On Grief And Rust

Márk: “Tahó” munkacímmel készült kis csoda, majdnem egy doomos, stoneresnek mondható témával a második felében. Ez kevésbé jellemző ránk, de semmiképp sem akartunk tőle megválni. Csúfoljuk lassú death metalnak inkább.
Meglepően szép szöveget kapott, az elmúlásról, illetve annak hiányáról szól. A lassú húzós téma szövege magyarul annyit tesz ‘Irigylem a gépezetet, és a mechanikus rendszert amit futtat, a rajta gyűlő rozsdát, ami az elmúlásra emlékeztet minket.’ A szám címe is erre a gondolatkörre épít, elmélkedés a gyászról és a rozsdáról.

Csabi: Végtelenül egyszerű az alaptéma, a végkifejlet során átmegy egy sulykoló doom témába ami nem megszokott tőlünk, de azért páran a zenekarból nem titkoltan közel állunk ehhez a stílushoz is. A “boszorkány hangulat” itt érezhető leginkább szerintem.

 

Mila

Csabi: Szintén a kezdetekben íródott ez is. Egy egygitáros telefonos felvétel a forrása, ami évekig pihent a közös drive mappánkban. Végül nemrég Bálint sokadik unszolására elővettük, és megcsináltuk belőle ezt az átvezető számot. A címét pedig a tavaly született kislányom után kapta 😉

Bálint: Kedvenc trekkem a New Recording 7.wav, még pólóra is rákerült! Már feladtam, hogy lesz belőle valami, amikor végre sikerült rávennem a többieket a dallam felhasználására.

Csuka: A Bálint által folyamatosan emlegetett régi témánkat a lehető legjobb módon használtuk fel. Csabinak éppen a lemez rögzítésével egy időben születő kislányának lett címezve. Ő még ezt nem érti, de hamarosan szerintem nagyon tetszeni fog neki.

 

If Blood Could Burn As Wood

Csabi: Ez a legutoljára íródott tétel a lemezről. A szám két részletből tevődik össze: az első fele egy melankólikus dallamra épül, vontatott kicsit, de meg van matekozva azért :). A második fele viszont egy sokkal tempósabb klasszikus death metal téma sok blast, egyhúros menetekkel, sok tördeléssel. Valami ilyesmi irányba szeretnénk elmozdulni a következőkben.

Márk: A kedvenc számom a lemezről, imádom. Valóban ez a szám jelöli majd ki a zenekar további útját, azért persze a black-kes vonalat sem engedem, hogy elhagyjuk… haha. A szöveg természetesen szintén a sztorihoz kapcsolódik, ez már maga a boszorkányégetés… ‘ha a vér úgy égne mint a fa, beragyogná az éjszakát, a tizenkettő lángja elirigyli a csillagok ragyogását’.

Werkvideó a lemezfelvételről:
https://www.facebook.com/watch/?v=3354113167962990

-Vikomt

// //