fbpx

A debreceni Angerseed új EP-jének számait néztük át Mányák Péter énekessel

A debreceni Angerseed új Ep-t adott ki Forever Burning Hatred címmel a Metal Ör Die Records gondozásában. A dalokról és szövegekről Mányák Péter énekessel beszélgettünk.

Ezen lemez dalainak címeiben,illetve szövegeiben minden benne van, ami az utóbbi években ért minket és hatott ránk vagy éppen befolyásolt. Talán közhely, de világunk valóban egyre furcsább és veszélyesebb, melyet sokszor mintha túlvilági démonok irányítanának, felfoghatatlan rombolást végezve az emberi elmében és rendeltetésünkben.
A saját tapasztalataink, véleményünk és meglátásaink öltöttek alakot ezekben a dalokban: vér, veríték és könnyek, avagy az örökké lángoló megvetés, mely dalaival megkongatja a vészharangot a vesztébe rohanó világ utolsó öngyilkos nekilódulása előtt. Bízunk benne, hogy a dalok üzenete eljut mind a felelős érintettekhez, mind pedig azokhoz, akik hozzánk hasonlóan látják a dolgokat és vissza szeretnék állítani az eredendő értékeket, a tartást és az egyensúlyt világunkban…’

1. Intelligence Needs The Rough Oblivion

‘Born to be awake
This is not my way
I have to follow
My special own way!’

A vég kezdete, avagy egy igen hangulatos felvezetése a lemeznek. Aki figyelmesen nézi a címet, észreveheti az apró nyelvi játékot, melyből kiderül, hogy ez bizony egy intró :). Eredetileg nem is szerettem volna a lemezhez intrót, csak belecsapni a lecsóba, de kedves barátunk, Sós József (a lemez effektjeiért és szintetizátor témáiért is Ő felelős) előállt egy igen jóféle koncert intróval, mely aztán lemezkezdésnek is meg lett szavazva. Az extra csavar a rövidke szövegben van, mely visszautalás az előző anyagra, azaz itt szó szerint a vég kezdetéről van szó, avagy felvesszük a fonalat ott, ahol 2016-ban letettük. Ezen kezdés már előre is vetíti az anyagtól várható hangulatot és szövegi tematikát, legalábbis az egyik fő vonalat.

2. The Clandestine Ones

‘Your real essence is slowly fading away
In the difficult labyrinths of your reactions
You aren’t able to talk about feelings
And so you became a confused creation
Of God’

És itt el is szabadul minden, zeneileg és szövegileg/érzelmileg is… Zeneileg egy igazi brutális, intenzív Death Metal támadás, mely nem igazán irgalmaz semminek és senkinek, letarol és felőröl mindent, és pontosan ez volt a cél. A dalok alapötletei más-más tagoktól származnak, de közös alkotásnak könyveljük el mindet, hiszen a végeredményben mindenki benne van.

A lemez egyik fő szövegi vonulata a bekezdésben kifejtett érzelmi viharok, azaz az elmúlt pár év alatt megtapasztalt negatív viselkedésformák által keltett érzések. Ezeket főleg hozzánk közeli, avagy éppen távolabbi személyek generálták, de értelmezhető minden személyre, akik éppen a lélek sötét éjszakájában bolyonganak, elveszve a saját lelki mocsarukban. Bízom benne, hogy magukra ismernek a szövegben, melyben már ki is teljesedik a koncepció. Bármilyen mocskot és hazugságot is okádnak ránk, mi soha nem fogunk lesüllyedni a szintjükre és egyenes gerinccel, tisztán intézzük azokat a dolgokat, amiket ezek a homályos árnyak csak aljas, hátulról támadással képesek. Ennyi.

3. Forever Burning Hatred

‘The purpose to be useful was just a blind-flight
Our fate is written from the beginning
Humanity deserved to die for a long while
Our marks will be buried by the next centuries’

Egy régebbi dalvázlat alapos kibontása után ez egy erősen komplex és agyasabb dallá formálódott, melyben igen sok minden megtalálható. Nagyon szeretjük játszani is, bár nem egy rövid darab, de szerintünk nem tűnik fel, mert igen színes lett.

Itt már a fentebb vázolt érzések konkrétan kivetülnek az egész emberi fajra, melyet személy szerint maximálisan megvetek az élet és a bolygónk totális eltékozlásáért. A fajunk nagy része mindent feláldoz a primitív ösztönök és a pillanatnyi élvezetek, a múlandóság oltárán, ezzel totálisan megsemmisítve és ellehetetlenítve a következő generációk jövőjét. Kényelem, eltespedés, pusztítás és rombolás minden szinten, a frusztrált ösztönök ingerküszöbének egyre magasabbra tornázása és kielégítése a fő célok – megérdemeljük az örökké lángoló megvetést. Egy utolsó, kétségbeesett figyelemfelhívás a mindent felzabáló és romba döntő vég előtt, melyet csakis magunknak köszönhetünk. Nem új téma a metalban persze, de nem lehet eleget beszélni róla, habár nem sok remény maradt már rá, hogy bármi is jobb irányba változhat. Ha létezik pokol, akkor már megvan a jegyünk oda, ez biztos.

4. Based on a Vile Story

‘Surrounded by your sharp, malevolent lies
Sucking the blood of the benevolent ones
Eating their lives, infecting their minds
Abusing their grace, betraying them once’

Az egyik kedvencem minden téren – zeneileg nagyon más, mint a többi dal, de pont ezért szeretem. Érdekes megoldások és sok törés is van benne, amik alapból nem állnak hozzám közel, de itt valahogy nagyon adták magukat. Ennek ellenére igen szokni kellett ezeket a témákat, nem volt egyszerű menet, de egy igazi színfoltja lett a lemeznek ez a dal.

Szövegileg általában igen árnyaltan és több síkon értelmezhetően szoktam fogalmazni, ez ebben a dalban is így van, de emellett itt olyan konkrét megfogalmazásokkal is operáltam, amik igen ritkán jellemzőek rám. Itt ennek viszont helye van, a The Clandestine Ones-ban elkezdett téma itt csúcsosodik ki, talán nem is érdemes erről többet írni. Nem sok pozitív érzés van a dalokban, de itt érhető tetten a legmélyebb ellenszenvem azok felé, akik minden indok nélkül, hazugságokkal támadnak gyáván, miközben bujkálnak a szemtől-szemben helyzetek és az igazság elől, önmagukat is becsapva. Hiszek a sorsban, mindenkit elér egyszer az őt megillető büntetés a tetteiért. A nagy kérdés persze az, hogy tudni fogják-e, mi miért is történik és hogy tudják-e majd azt a helyén kezelni, vagy még ők háborodnak-e fel a jogos bűnhődés megvalósulása miatt…

5. Created for Failure

‘We have been searching the reason
Of existence for thousands of years
It was not found
But we spent too much time in the dark

Surrounded by ancient fears
Shaken by eternal doubts
And something has came
Up to the surface

Our life became a rumble without light
A deep dead-faint exiled to lands of atrocities…’

A legegyenesebb dal, kissé leegyszerűsítve talán azt mondhatnánk, hogy valahol a The Clandestine Ones párja, azaz tarol és ledöngöl minden kétkedést, egy lélegzetvételnyi szünetet sem hagyva a hallgatónak. Az effektek, mint minden dalban, itt is a hatást fokozzák, de itt egy igen komoly monológ is belekerült középre – szintén József barátunk által – mely egyfajta esszenciája a mondanivalónak. Ez csavaros módon a booklet-be sem került bele amúgy szándékosan, azaz egyfajta unikum a dalban.

Hogy elbuktunk-e a Paradicsomban vagy sem, azt döntse el mindenki magában, a mi véleményünk ott van a dalban. Hibázásra teremtve – ebből talán már mindent ki lehet találni, nem kérdés, hogy nincs messze a végső bukásunk sem.

6. Fragile Patterns

‘Törékeny a mozdulat
Félelmet hint el a gondolat
Hogy mivoltom csak áldozat
Szánalmat keltő változat…’

A lemez utolsó dala, mely, hasonlóan a 2016-os lemez záródalához, igen monumentális, epikus és ebből kifolyólag igen hosszú is lett. Zeneileg a feléig igazi Death Metal, de groove-os, fogós részekkel kombinálva, a felétől viszont egy egészen más hangulat jön be, mely elég éles váltás a dal első feléhez képest. Szeretem a hasonló lemezzárásokat és sikerült a lehető legközelebb jutni az elképzelésekhez, a szinti itt a legdominánsabb, igyekeztünk tényleg emlékezetesre venni ezt a részt, amire a magyar nyelvű szöveg is ráerősít.

Tudatosan használtam fel régebbi szövegötleteimet is a dalokhoz, amiket több, mint 20 éve írtam, de nem jelentek meg sehol. A legnagyobb részük nyilván le lett fordítva és át lett dolgozva, de ezt meghagytam magyarul, sokat dob az összképen és nagyon sokak szerint a lemez csúcspontja is egyben. Azóta sokan mondták és írták már, hogy magyarul kéne nyomnunk, de maradunk az angolnál, viszont érdekes fűszer lehet néhol a magyar szöveg. Aki nyitott az efféle szövegekre, érteni fogja az üzenetét, aki pedig nem, annak nem fog tetszeni, ez ennyire egyszerű, azért én bízom benne, hogy az előbbi táborban lesznek többen. A cím elég érdekes, ugyanis minimum négyféleképpen fordítható le, igyekszem ilyen dolgokat belevinni a címekbe és a szövegekbe, hogy lehessen agyalni rajtuk, ne legyen véletlenül sem teljesen egyértelmű.

7. Re-Born Against Them / MMXIX

‘Well, I’m coming, I’ll be your fate
I overcome the difficulties
All your efforts were made in vain
Now I discourage you from smiling…’

Aki régóta ismer minket, tudni fogja hallgatás nélkül is, hogy mit rejt a cím. Az egyik legelső Angerseed dal 2008-ból (Born Against Them), nyilván igen alaposan átgyúrva és feltuningolva. Érezni rajta, hogy azért merőben más vonal volt még ez, mint az új dalok, ezért is lett ‘csak’ bónuszdal. Igazi védjegy amúgy, koncerten nagy élvezet nyomni és beindulni is jóval könnyebben lehet rá, mint a brutális blastokra, melyekből azért itt is van bőven, de sok a lassabb, groove-osabb rész is.

Szövegileg maximálisan passzol a tematikába, konkréten a vezérfonal 3. darabja, a Clandestine… és a Based… után, mivel anno is aktuális volt az említett eddigi két dalban vázolt gondolathalmaz és azóta is az. A ciklusok csak ismétlődnek újra és újra, de az emberi viselkedés sötét oldala változatlan marad. A dal utolsó sora és az utána jövő hangok egyértelművé teszik, hogy mit is csinálna az ember legszívesebben a 3 ‘testvérdalban’ általánosan lefestett emberekkel és jellemekkel, ennél egyértelműebbek már nem is lehetnénk :).

 

Lezárásként megint bemásolhatnám a kezdő összefoglalást, de hogy ki mit szűr le a szövegekből és a lemez fő zenei és szövegi mondanivalójából, az már tényleg egyénfüggő. Bízunk benne, hogy sok emberhez eljut a lemez és át tudjuk adni, amit szerettünk volna, valamint hogy minél többen meg fogják érteni és szeretni a dalokat. Nekünk ennyi már bőven elég lesz, ennyivel talán hozzájárulhattunk ahhoz, hogy egy rövid időre elviselhetőbbé váljon az, amikről a dalok szólnak és amiről jelen világunk szól…

BandCamp:
https://angerseedofficial.bandcamp.com/album/forever-burning-hatred-ep-2019

SoundCloud:
https://soundcloud.com/angerseedofficial/sets/forever-burning-hatred

YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=gBX1chJh8Kw

// //