fbpx

A DARK TRANQUILLITY énekese elutasítja az IN FLAMEShez való hasonlítgatást

A Dark Tranquillityt még a mai napig szokták hasonlítani az In Flameshez, ami többek között annak köszönhető, hogy Mikael Stanne is énekelt az In Flames 1994-es Lunar Strain című debüt albumán, illetve Anders Fridén volt az énekes a Dark Tranquillity 1993-mas Skydancer című első nagylemezén. Egy interjúban Mikael Stanne a két banda közti kapcsolatról beszélt:

„Mi nagyjából örökre kapcsolódni fogunk egymáshoz a korábbi kapcsolatunk miatt. Én énekeltem az első In Flames albumon, Anders pedig az első Dark Tranquillity albumon, és ez még a mai napig zavart kelt valamiért. Igen, turnéztunk együtt, barátok vagyunk és együtt nőttünk fel ugyanazon a környéken, Gothenburg külvárosában. Szóval ez nyilvánvaló és elfogadom. Csak egy kicsit kezd unalmas lenni, mert nem igazán lehet már erről mit mondani, mert nagyon más irányba mentünk mindketten. Nem releváns, de természetesen mindenki hasonlítgat – így működnek az emberek, hogy ’Ezt a bandát jobban szeretem, mint a másikat’. És ha van egy kapocs, márpedig köztünk elég sok van, akkor azt referenciaként használod, vagy azt mondod, hogy ’Ez jobb mint az’ vagy ’A gitáros ebben a bandában jobb’. Szóval ez engem nem zavar. Ez nem változtat meg semmit. És néha a kérdések nem túl inspiratívak. Például ’Mit gondolsz a másik zenekar albumairól?’ Ez olyan, hogy ’Nem számít, de nagy rajongó vagyok. Tetszik.’ És ugyanez van az At The Gates-szel is, pedig nem voltak közös tagok, de ugyanúgy kb. együtt nőttünk fel, szóval ott is van egy jelentős kapocs. Én szívesen beszélek a barátaimról és azokról a zenekarokról, akik ebből a városból indultak, ez rendben van, de néha a közvetlen összehasonlítás úgy tűnik… lehet, hogy jelentett valamit a ’90-es években, de most már nem igazán.”

Az eredeti interjút itt hallgathatod meg:

A Dark Tranquillity Moment című új lemeze november 20-án jelenik meg a Century Media gondozásában és elérhető lesz digipak, fekete LP, ezüst LP és díszdobozos CD változatban is. Az albumot a Nacksving Studiosban és a Rogue Musicban vették fel Martin Brändström segítségével, a keverésért és a masteringért pedig Jens Bogren felelős a Fascination Street Studiosból. Az anyagon a zenekar új gitárosai, Christopher Amott (ex-Arch Enemy) és Johan Reinholdz (Nonexist) játszanak.

A csapat alapító-gitárosa, Niklas Sundin márciusban jelentette be a távozását a zenekarból, azzal az indokkal, hogy „a zenekarozásban mindig jobban élvezte a kreatív folyamatokat a koncertezésnél, és a hosszadalmas turnézás egyre kevesebb vonzerővel bírt számára minden album után”.

2017 elején a Dark Tranquillity kiadta a The Absolute és a Time Out Of Place című dalokat, amelyek korábban csak az Atoma limitált szériás CD változatában voltak elérhetők, mint bónusz dalok. Ezek a felvételek a leginkább kísérletező, merész dalai a bandának, melyek a melodic death metalhoz való hozzáállásukat egy egészen más megközelítésben mutatják be.

Írta: Kövecses Evelin

Forrás: blabbermouth.net

// //