fbpx

10+1 zenekar, akik a Sepultura nélkül valószínű nem lennének

Kevés metal-banda van, amik annyira tartalmas karriert tudhatnak maguk mögött, mint a Sepultura, és még aktívak is, sőt júliusban a Rockmaraton Fesztiválon is láthatjuk őket. A brazil kvartet a thrash és death műfajokban operál, de tribális ritmusok és nihilisztikus atmoszférák is elkezdtek megjelenni a Chaos A.D és a Roots című lemezeiken. Ezek az újdonsült hatások segítették elő az extrém metal és a nu-metal műfajok megjelenését a zeneiparban.

 

Ektomorf

Kezdjük a sort itthon, azt hiszem mindenki számára egyértelmű hogy a hazai zenekarok közül a legnagyobb hatással az Ektomorf zenéjére volt a Sepultura. A groove-os thrash metalt játszó banda eredetileg Mezőkovácsházáról indult, de mára már szinte mindenhol koncerteztek, kis klubokban és a legnagyobb feszitválokon is. Zenéjükben a Sepultura hatásokat mixelték a cigány népzenével, és így alakult ki egyedi stílusuk

 

Hatebreed

Amire általában először a Hatebreed zenéjéről asszociálnak, azok az izmok. Egyedülálló, nem csupán hardcore zenekar, mindig a thrash metal elvontabb oldalára próbált sikeresen rávilágítani. Ez az általuk képviselt aspektus főleg annak köszönhető, hogy a monumentális színpadi elemek és csilli-villi színpadkép helyett a zsigerből jövő erőre összpontosította az összes energiáját.

 

Alien Weaponry

Ez az új-zélandi banda nagyon sok szálon kapcsolódik a Sepultura-hoz. Mindkét zenekar tinédzserként kezdte el az első hullámait csapkodni, valamint mindegyikük olyan országokból jönnek, ahol a legkevésbé népszerű a metal-zene műfaja, saját anyanyelvükön is játszottak/játszanak tisztelegve azok előtt, akiket a nyugati világ figyelmen kívül hagy. Ez a dübörgő thrash metal banda sokat inspirálódott a Sepultura-ból.

 

Krisiun

Hogy miért a Sepultura-nak köszönhetik a karrierüket? Egyszerű. Mert ők is brazilok. A zenekar Brazíliát és Dél-Amerikát felrakta a metalrajongók térképére, akik keveset tudtak a világ metalzenei jelenlétéről a világ ezen részén. A Krisiun meghatározó része a szülőföldjük zenei örökségének, ráadásul a zenekar együtt dolgozott a neves gitáros Marcello Caminha-val (Guacho), demonstrálva hogy Brazília termékeny zenei talajában nem csak metal-gyümölcs terem.

 

Gojira

Gojira megjelenése a metal-szcénában legalább annyira egyedi, mint a Sepultura, csak más szemszögből. Nem a brutális fűrészelésen és a gyomorbavágó riffeken van a hangsúly, inkább a dinamikai játékán, mely bárkit azonnal mozgásra késztet. A zenekar határozottan a Sepultura korai thrash és nu-metal összeolvadásában gyökerezik és identitásukkal rengeteg új generációs bandára lesznek még hatással.

 

Xibalba

A kaliforniai Xibalba hardcore banda is nyilvánvaló hasonlóságokat mutat a Sepultura-val a latin-amerikai kulturális fókuszban, határozottan visszatükrözik Brazília leghíresebb együttesét. De ami a legfontosabb, a Xibalba ugyanazokkal a témákkal foglalkozik, melyekkel a Sepultura: A marginalizált népekért emelik a szavuk, akikre a tipikus brit vagy amerikai metal-rajongók nem gondolnak minden nap. Noha ezek a srácok határozottan a modern hardcore élvonalában helyezkednek el, a Sepultura taposta ki nekik az út jó részét.

 

Vein

Sepultura egyik legnagyobb újítása a metalzenéhez az volt, hogy nu-metal elemeket építettek be az 1996-os Roots-ra. Ezzel vált világossá, hogy a vastag héthúros riffek és a lüktető breakdownok súlyosabb impulzusokkal színezik meg a thrash sokszor üreges hangzásvilágát. A bostoni Vein 2018-as albuma határozottan nyúl vissza a Roots-hoz, ugyanazon nu-metal zászló alatt vonulnak fel – bár a trendek megváltoztak, az igai káosz mindig jelen van. Őket akár egy modernebb kiadású Sepultura-nak is lehetne nevezni.

 

Toxic Holocaust

Ez a banda tényleg nem létezne, valamint nem szólna ennyire brutálisan. A Joel Grind által vezetett thrash-trió ugyanolyan harapós gitárhangzással és lírai szöveg kontextussal rendelkezik, mint amit a Sepultura alkalmazott a ’86-os Morbid Visions-től a ’91-es Arise-ig.

 

Code Orange

Nem is lenne furcsa, hogy a Code Orange stílusát Sepultura dal után nevezzük el (Refuse/Resist). A pittsburgh-i hardcore kvintett zenéje heves riffjeivel és nu-metal elemeivel operál, mely a Chaos A.D. időszakát idézi meg.

 

Puya

Sepultura nélkül nem lenne lemezszerződésük sem. A puerto ricoi-i rap-metal banda a 90-es években vált híresebbé, mivel hard rockot és salsa zenét ötvöztek, melyre spanyol nyelvű ének és rap szólalt meg. Ez a többnyelvű, behatárolhatatlan metal stílus pont olyan volt, mint amivel a Sepultura próbálkozott a kezdetekkor. A Sepultura szerencsés sikere után hirtelen ezek a bandák hirtelen megkapták a méltó figyelmet, mint nem tradicionális produkciók.

 

Nails

Míg a legtöbb heavy metal zenekar kontextusa kísértettörténetekre, fantasztikus- vagy háborús sztorikra épült, a Sepultura csak egyszerűen dühös volt. Nem kellett leereszkedniük a pokolba, már onnan indultak. Kevés zenekar tud önhiteles maradni ezzel a nyers, hamisítatlan energiával amivel bírnak – de ez a kaliforniai power violence banda úgy tűnik ezeket ugyanolyan magabiztossággal összpontosítja. Max Cavalera még vendégszerepet is kapott a banda legújabb EP-jén.

// //